Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 10. obljetnice ustanovljenja Biskupijske knjižnice Varaždin

30.11.2022. 11:55
Varaždin

Varaždin, (IKA) – Biskupijska knjižnica Varaždin ove godine puni 10 godina od službenog ustanovljenja te za tu priliku priprema proslavu za sve članove te one koji to žele postati. U tjednu obilježavanja od ponedjeljka 28. studenog do petka 2. prosinca 2022., za sve zainteresirane omogućen je besplatni upis.

Svečana proslava bit će točno na 10. obljetnicu, u srijedu 30. studenoga kada će knjižnica raditi produženo od 9 do 18 sati. Tog dana bit će pripremljena tombola te rezanje slavljeničke torte u podne.

Od samog osnutka Varaždinske biskupije prvi je njezin biskup Marko Culej mislio i na buduću knjižnicu pa se pobrinuo za prikupljanje knjižne građe koja se stalno povećavala ostavštinama umrlih svećenika, donacijama i kupnjom. Brigu o tom početnom knjižnom fondu, tj. o knjižnici u nastajanju, 2002. godine povjerio je svećeniku Damiru Bobovcu.

Prilikom izgradnje biskupijskog kompleksa u Zagrebačkoj 3, predviđen je i prostor za knjižnicu, konkretno za čitaonicu i spremište, u koje je potom bila smještena postojeća građa. Sa sustavnom inventarizacijom, klasifikacijom, katalogizacijom i zaštitom građe počelo se 2009. zapošljavanjem stručnog kadra.

Ostvarenjem svih potrebnih uvjeta za njezin osnutak i registraciju knjižnica je službeno i formalno osnovana kao specijalna knjižnica u sastavu Varaždinske biskupije 30. studenoga 2012. dekretom biskupa Josipa Mrzljaka. Knjižnica, s obzirom na svoju narav, nabavlja građu uglavnom s područja teologije, religijskih znanosti, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti i graničnih područja.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu