Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 30. obljetnice prvotiska „Muka Franića Vodarića Cresanina“

24.03.2023. - 26.03.2023.
Cres

Cres, (IKA) – Obilježavanje tridesete obljetnice prvotiska „Muka Franića Vodarića Cresanina“, srednjovjekovne pasionske drame, održati će se od 24. do 26. ožujka u Cresu.

Otvorenje manifestacije i izložbe „Creska Muka“ održat će se 24. ožujka u 17.30 sati na Šetalištu 20. Travnja. Autorica izložbe i organizatorica manifestacije je vjeroučiteljica Iva Maričić. Jedan od ciljeva izložbe i cjelokupne manifestacije je upoznati Cresane i brojne turiste s ljepotom i važnošću kulturno-povijesne baštine Cresa približavajući publici tekstove Franića Vodarića i prikazujući fotografije s predstave „Muka Franića Vodarića Cresanina“ u Cresu 1994. godine. Fotografije potpisuje dugogodišnji creski kronolog Đanino Sučić Mornarić. Izložba će nakon uskrsnog vremena biti trajno izložena u klaustru Samostana svetog Frane u Cresu.

Program se nastavlja 18 sati u Osnovnoj školi Frane Petrića glazbeno-poetskom duhovnom večeri i izložbom radova učenika škole. Ovom prigodom bit će prikazana i „Izložba fotografija s predstavljanja prvotiska Muke“ iz 1993. godine.

„Muka Franića Vodarića Crisanina – rukopis, knjiga, predstava, baština“ naziv je znanstvenog skupa koji će se održati u subotu 25. ožujka u novoobnovljenoj monumentalnoj srednjovjekovnoj creskoj Palači Moise s početkom u 15 sati. Na skupu će izlagati izvanredni profesor dr. sc. Franjo Velčić s temom „Muka Franića Vodarića Crisanina – sastavnica hrvatske pasionske baštine“. Profesori Filozofskog Fakulteta u Rijeci s Odjela za kroatistiku dr. sc. Saša Potočnjak i prof. dr. sc. Ivan Lupić predstavit će originalni rukopis „Muka“ i njegov digitalni otisak pod nazivom „E-muka“, te održati izlaganje „Rukopisni zbornik Franića Vodarića“. Urednik prvotiska „Muke“ gospodin Bernard Balon govoriti će o pronalazaču Muke akademiku Branku Fučić, te o svom radu na uređivanju knjige. Kustosica Lošinjskog Muzeja profesorica Marijana Dlačić izložit će temu „Bratovština Presvetog Sakramenta i bratovština Dobre Smrti (za Duše u Čistilištu) na cresko-lošinjskom otočju“. Skup će glazbeno upotpuniti creska klapa Teha skladbama s njihova posljednjeg albuma „Momu škoju“.

Program se nastavlja u 17 sati predstavljanjem i prikazivanjem televizijske adaptacije scenskog skazanja „Muke Franića Vodarića Cresanina“ koju je 1994. godine snimila MBA produkcija za Hrvatsku Televiziju pod ravnanjem dramaturga dr. Darka Gašparovića. Redatelj scenskog skazanja i režiser televizijske adaptacije Radovan Marčić i glavni glumac Vedran Mlikota prisjetit će se rada na predstavi „Muka Franića Vodarića Cresanina“ i predstaviti istoimenu televizijsku adaptaciju.

Subotnji program manifestacije moći će se pratiti izravno na Facebook stranici „Muka Franića Vodarića Cresanina“ i stranici „Palače Moise“.

U nedjelju 26. ožujka održat će se koncert „Parnassia Militia“ u sklopu 32. svečanosti Pasionske baštine u Župnoj crkvi Svete Marije Velike u Cresu u 11.30 sati. Ansambl Projekt Lazarus koji istražuje, revitalizira, promovira i prezentira nedovoljno poznate skladbe hrvatskih skladatelja odabrao je za ovu prigodu pjesme skladatelja Vinka Jelića iz notnog zapisa Parnassia militia, Straßburg, 1622. godine. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu