Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 75. obljetnice zavjeta sv. Josipu u Postirima na Braču

17.03.2019. 09:30

Postira, (IKA) – U spomen na davni zavjet sv. Josipu, kojemu su se 1944. godine zavjetovali tadašnji župljani župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču, u nedjelju 17. ožujka, uoči svetkovine sv. Josipa, bit će upriličena proslava 75. godišnjice zavjeta sv. Josipu. Svečano misno slavlje u 9.30 sati u tamošnjoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodit će hvarski biskup dr. Petar Palić u koncelebraciji sa svećenicima iz te župe Bračkog dekanata.

U 18 sati u dvorani Pastoralnoga centra Sv. Josip dramska skupina iz župe sv. Jeronima u Pučišćima izvest će predstavu „Ostav’te se jeložije”.

Počeci slavlja sv. Josipa u toj bračkoj župi sežu još iz 1944. godine kada su se ondašnji župljani zavjetovali svecu da će njemu u čast podignuti crkvicu, nabaviti svečev kip i štovati ga kao svoga zaštitnika ako ih izbavi od ratnih strahota. Te su godine njemački okupatori po dolasku na otok odveli brodom muškarce između 15 i 65 godina, njih 335 u znak odmazde te je njihova sudbina tako bila neizvjesna. Iz obližnjega Supetra prebačeni su ratnim brodovima do Makarske, a zatim u Bosnu. U to vrijeme Božji je puk, osobito žene s djecom i starcima, u župnoj crkvi pod vodstvom nekadašnjega župnika Ante Marušića upućivao molitve i zazive sv. Josipu koji se tih dana trebao slaviti. Većina se odvedenih vratila svojim kućama, dok su sedmorica stradala na putu. Postirski žitelji vjeruju da se to dogodilo čudesnim zagovorom sv. Josipa.
U znak zahvalnosti i kao ispunjenje danoga zavjeta, 2011. godine, na uočnicu blagdana Gospe Karmelske 15. srpnja, u Postirima je blagoslovljena zavjetna crkva Sv. Josipa, podignuta na predjelu Glavica. Zavjetnu crkvu tada je blagoslovio i u njoj slavio prvu euharistiju tadašnji hvarski biskup Slobodan Štambuk.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu