Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru

15.10.2018. - 19.10.2018.

Župa Gospe od Anđela u Trogiru intenzivno se priprema za proslavu velikog jubileja 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela. Naime, jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve, sveti Franjo Asiški, bio je u listopadu 1212. godine u Trogiru te je svojom osobnošću osvojio srca mladih ljudi, kojima je obećao poslati braću iz Asiza kako bi osnovali zajednicu. A trogirski mecena Desa Lučić dao je izgraditi samostan i crkvu „manjoj braći“ na svojem posjedu, što je i zapisao u svojoj oporuci. Taj samostan, koji je izgrađen na mjestu današnje župne crkve, prvi je franjevački samostan u Hrvatskoj te prvi uopće kojeg je sv. Franjo osnovao van Italije. Upravo zato što je ovdje izvor i kolijevka franjevačke prisutnosti u Hrvata, crkvu Gospe od Anđela u Trogiru zovu i „Hrvatskom porcijunkulom“.

U povodu ove velike proslave od 15. do 17. listopada u crkvi Gospe od Anđela održat će se trodnevna duhovna priprava. U župnoj crkvi će se 18. listopada otkriti i spomen-ploča Trogiraninu Ivanu Ćipiku, zadarskom nadbiskupu (+1504.). Kako su samostan i crkva više puta kroz svoju povijest bili rušeni, ne zna se gdje je točno nadbiskupov grob, ali se iz povijesnih izvora zna da je zatražio, a to je i učinjeno, da ga se pokopa u Trogiru, u crkvi Gospe od Anđela. Središnje euharistijsko slavlje predslavit će fra Miljenko Hontić iz Rima, izaslanik generalnog ministra franjevaca konventualaca, kada će župi donijeti i relikvije svetog Franje Asiškoga, što će biti trajni spomen na boravak ovog sveca u Trogiru, ali i trajna uspomena na cijeli ovaj događaj.

U dvorištu župne crkve postavit će se kip sv. Franje, dar franjevačkih provincija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Kip će biti svečano otkriven i blagoslovljen na sam dan proslave, 19. listopada u 18 sati.

Uz duhovno-vjersko slavlje priprema se i međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom „Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvog franjevačkog samostana u Trogiru“, u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim mariološkim institutom, Muzejem grada Trogira, Društvom za zaštitu kulturnih dobara Trogira „Radovan“ te Ogrankom Matice hrvatske u Trogiru. Međunarodni simpozij održat će se 18. i 19. listopada u Trogiru. Uz brojne uvažene goste iz Hrvatske i inozemstva, na simpozij će doći i predsjednik Međunarodne papinske marijanske akademije iz Vatikana, provincijali franjevačkih provincija u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici te neki od predstavnika Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu. Cijeli događaj organizira se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu