Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Gospe od Anđela u crkvi sv. Frane u Šibeniku

01.08.2021. - 02.08.2021.
Šibenik

Blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkula svečano će biti proslavljen u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta slavlje traje dva dana.

U nedjelju 1. kolovoza točno u podne bit će otvorenje Porcijunkulskoga oprosta. Molitvom Srednjega časa s fratrima i kratkom adoracijom te prikladnim liturgijskim tekstovima redovnici će se zajedno s vjernicima prisjetiti pojedinih dijelova iz života sv. Franje uz kojega su blagdan i oprost vezani.

Središnja proslava blagdana u ponedjeljak bit će misa u 19 sati, koju će predslaviti gvardijan Samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić.

Tijekom vremena predviđenog za primanje potpunog oprosta redovnici Samostana sv. Frane bit će na raspolaganju vjernicima za sakrament svete ispovijedi.

Da bi se zadobio oprost potrebno je biti ispravno raspoložen (nenavezan na grijeh), pohoditi crkvu i u njoj izmoliti Očenaš i Vjerovanje, pristupiti sakramentu pokore, pričestiti se te pomoliti se na nakanu Svetog Oca. Oprost se može zadobiti samo jedanput. Pohod crkvi može se obaviti od podneva prethodnog dana do ponoći blagdana.

Raspored

Nedjelja

12 sati

– otvorenje oprosta

– Srednji čas s fratrima

– Klanjanje pred Presvetim

18 sati

– Večernja s fratrima

– Franjevačka krunica

18:15 pa dalje prema potrebi

– ispovijedanje

19 sati

– misa

Ponedjeljak – Porcijunkula

7 sati – Jutarnja s fratrima

7:30 pa dalje prema potrebi – ispovijedanje

8 sati – Sveta misa

18 sati

– Večernja s fratrima

– Franjevačka krunica

19 sati

– misa

– čin predanja

Tradicija štovanja Blažene Djevice Marije u crkvi sv. Frane u Šibeniku stara je koliko i franjevačka nazočnost u tom gradu. U oltar Bezgrješnog Začeća u crkvi sv. Frane, koji je u drvetu izgradio mletački altarist Issep Ridolfi 1634. godine, ugrađena je i umetnuta mnogo starija slika ili ikona Blažene Djevice Marije okružene anđelima, u srebrenom okviru, vjerojatno iz 15. stoljeća. Upravo tu sliku vjernici štuju kao Gospu od Anđela.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu