Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Dana Trebinjsko-mrkanske biskupije

26.09.2021. 12:00
Trebinje

Trebinje, (IKA) – Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije bit će proslavljen u nedjelju 26. rujna misom koju će u 12 sati u trebinjskoj katedrali predvoditi mostarsko duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. dr. Petar Palić, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Nebeski zaštitnik Trebinjske biskupije je sv. Mihovil arkanđeo, kojemu je u gradu bila posvećena katedrala od 11. st. Isti zaštitnik je ostao i kada je 1251. sjedište preneseno na otok Mrkan. Otkada je župnu crkvu Male Gospe u Trebinju Sveta Stolica uzdignula u rang trebinjske katedrale 1984. biskup Pavao Žanić odredio je da se u nedjelju prije blagdana sv. Mihovila u tom gradu slavi Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije. Riječ je o najstarijoj biskupiji na području današnje BiH nakon doseljenja Hrvata koja se spominje 1022. Biskup je bio u gradu Trebinju do 13. st., kada je protjeran.

Današnja župa Trebinje obnovljena je 6. kolovoza 1891. Te godine u gradu i 13 okolnih sela živjelo je 126 katoličkih obitelji sa 715 katolika. Župna crkva građena je između 1880. i 1884., a blagoslovljena je 7. lipnja 1884. Zvonik je podignut tek 1928.

Prigodom blagoslova novosagrađenog zdanja papa Leon XIII. darovao je crkvu velikom slikom Gospe s Djetetom koja je nedavno obnovljena.

Papa Ivan Pavao II. je trebinjsku crkvu 1984., prigodom obilježavanja tisućgodišnjice postojanja Trebinjske biskupije i 100. obljetnice gradnje i blagoslova crkve, uzdigao na rang katedrale. Crkva i zvonik temeljito su obnovljeni tijekom jubilarne 2000. godine.

U vrijeme Drugoga svjetskog rata župnik i dekan preč. Marijan Vujnović, nepravedno osuđen, ubijen je 31. prosinca 1944. Zbog ratnih neprilika od 1991. do 1996. župa je bila bez redovita svećenika.

Župom Trebinje upravlja dijecezanski svećenik, a čine je grad Trebinje i 13 okolnih sela, u prošlosti više-manje naseljenih i katolicima, i to: Bileća, Grab-Zubci, Grebci, Drijen, Carina, Lastva, Mosko, Meka gruda, Kruševica, Prijevor Sutorinski, Prijevor Bilećki i Plana, Kalađurđevići.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu