Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, i otvaranje izložbe „Biskupijsko umjetničko blago“

19.03.2023. - 21.03.2023.
Mostar

Zagreb, (IKA) – Svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije, ove će se godine proslaviti posebnim duhovnim i kulturnim događajima.

Trodnevna duhovna priprava počet će u petak, 17. ožujka u 18 sati, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru. Misu prve dvije večeri trodnevnice slavit će fra Valentin Vukoja. U nedjelju, 19. ožujka, treću večer trodnevnice, misno slavlje u 18 sati predvodit će mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Nakon misnoga slavlja bit će upriličen susret velikih župnih zborova s područja Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Svi će zborovi za vrijeme mise pjevati predložene skladbe, a nakon mise slijedi koncert duhovnih korizmenih skladbi prijavljenih 11 župnih zborova.

Budući da ove godine blagdan sv. Josipa pada na Četvrtu korizmenu nedjelju, svečano misno slavlje proslave zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije bit će u ponedjeljak, 20. ožujka, u 18 sati. Predvoditelj i propovjednik na misi bit će zagrebački nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša u zajedništvu s biskupima Vrhbosanske metropolije (BK) i susjednim nad(biskupima).

Nakon svečane euharistije u 19.30 bit će otvaranje izložbenog postava umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije u Biskupijskom centru u Mostaru. Autori izložbe s naslovom „Biskupijsko umjetničko blago“ su Anton Šarac i Danijela Ucović. Izložbeni postav umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, prvi put u svom i za to namijenjenu prostoru, događaj je od neprocjenjive vrijednosti te prikazuje 157 djela suvremene umjetnosti – slikarstva, kiparstva i grafike. Marljivim kolekcionarskim angažmanom svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije vlč. dr. Vjeke Bože Jarka, a zatim mostarsko-duvanjskoga svećenika vlč. don Ante Luburića, na ovom izložbenom postavu naći će se djela Frane Šimunovića, Ede Murtića, Slavka Šohaja, Ive Dulčića, 32 skulpture u kamenu, bronci, terakoti ili drvu, djela Ivana Meštrovića, Antuna Augustinčića, Omera Mujadžića, Zlatka Šulentića, Vasilija Jordana, Ksenije Kantoci, Gabrijela Jurkića, Zlatka Kesera, Mersada Berbera i brojnih drugih. Osim djela suvremene umjetnosti, izložbeni postav čine i arheološka zbirka kao i zbirka liturgijskoga ruha, posuđa i starih knjiga. Otvaranjem ovog izložbenog postava Mostar će u Biskupijskom centru dobiti novo kulturno središte te će ove vrijedne umjetnine, koje su dosad čuvane u zatvorenosti, biti iznesene na svjetlo.

U utorak, 21. ožujka, započet će 83. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru s početkom u 9 sati, najavljeno je na portalu „Crkva na kamenu“.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu