Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomen na don Angela Tarticchia

19.09.2023. 11:00
Galižana

Galižana, (IKA) – Prvi put će se, nakon 80 godina, obnoviti sjećanje na ubijenog don Angela Tarticchia, rodom iz Galižane. Komemoracija će se održati u utorak 19. rujna u Galižani. Svečana liturgija slavit će se u 11 sati, a obići će se i njegov grob. Kao gosti dolaze predstavnici iseljenika iz Pordenona, Gorice i Trsta. Tom će prigodom biti predstavljena knjižica „Mučenik iz Galižane“ Marijana Jelenića i spomen-sličica.

Župnik don Angelo Tarticchio je 14. rujna 1943. bio silom otet iz župne kuće u Rovinjskom Selu, a s njim i trinaest župljana Talijana. Pod velom noći odvezeni su u pazinski zatvor gdje su mučeni pet dana i noći. A onda su vezani bodljikavom žicom odvezeni k napuštenoj boksitnoj jami kod Lindara. Ondje su ustrijeljeni 19. rujna 1943. i bačeni u deset metara duboku jamu.

Don Angelo, je u očekivanju smrti, ispovijedio svoje župljane i još 30 zatvorenika. Pulski vatrogasci su ih izvadili tek nakon 37 dana. Prepoznat je bio samo don Angelo koji je nađen gol, s bodljikavom krunom na glavi, i masakriran. Don Angela je s kravama prevezao otac u Galižanu, a drugi su pokopani u zajedničkoj grobnici u Lindaru.

U Comu je po njemu imenovan jedan trg, a u Milanu podignuta spomen-ploča.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu