Budi dio naše mreže
Izbornik

Studijski dan svećenika Hvarske biskupije u čast Željka Mardešića u Milni i Donjem Humcu

11.06.2019. - 12.06.2019.

Milna/Donji Humac, (IKA) – U čast Željka Mardešića (1933.-2006.), istaknutoga sociologa religije, rođenoga u Milni na Braču, u njegovu rodnome mjestu, u utorak 11. lipnja, započinje dvodnevni Studijski dan svećenika Hvarske biskupije. Program je namijenjen prvenstveno svećenicima trootočke biskupije, ali je otvoren i svima zainteresiranima, posebno osobama uključenima u pastoral župnih zajednica. Predstavljanje Željka Marešića u mjestu njegova rođenja održat će se prvoga Studijskoga dana u 20.30 sati.

Prigodne pozdrave uputit će milnarski župnik Tonči Kusanović i hvarski biskup Petar Palić. Prikazat će se i dokumentarni film „Željko Mardešić, koncilski kršćanin, čovjek dijaloga” autora Augustina Bašića. Prof. dr. Tonči Matulić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će kratko izlaganje naslovljeno „Sjećanje na Željka”.

Drugoga Studijskoga dana, u srijedu 12. lipnja, u društvenome domu „Retond” u Donjem Humcu održat će se nekoliko kratkih predavanja na temu „’Ne’ ideologizaciji vjere”. Predavači će biti: dr. Jadranka Brnčić s Teološkoga fakulteta „Matija Vlačić Ilirik” iz Zagreba, ravnatelj Franjevačkoga instituta za kulturu mira mr. fra Bože Vuleta, dr. Tonči Matulić s KBF u Zagrebu te umjetnik i književnik Ivica Jakšić Čokrić Puko. Program će početi u 9 sati, a završiti molitvom Srednjega časa u 12.30 sati u župnoj crkvi.

Željko Maršešić poznati je hrvatski sociolog religije. Rođen je u Milni 10. svibnja 1933. godine. Djetinjstvo je proveo u Komiži na Visu gdje je završio i osnovnu školu. U Splitu je završio gimnaziju, a zatim diplomirao pravne znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 1958. godine. Od 1960. do umirovljenja 1993. godine bio je pravni  savjetnik u nekim tvrtkama, a predavao je kolegij „Religije svijeta” na nekadašnjoj Teologiji u Splitu, a na Visokoj teološko-katehetskoj školi u Zadru i kolegij „Sociologija religije”. Bio je supokretač nekoliko časopisa, među kojima i „Crkve u svijetu”. Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i svijetu. Godine 2003. splitsko Sveučilište dodijelilo mu je počasni doktorat. Preminuo je 26. lipnja 2006. godine u Splitu.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu