Budi dio naše mreže
Izbornik

Trodnevnica uoči svetkovine Svih svetih

28.10.2021. - 30.10.2021.
Gala

GALA-GLJEV (IKA) – Župa Gala-Gljev priprema se trodnevnicom za proslavu svetkovine Svih svetih.

U četvrtak, 28. listopada, prvoga dana trodnevnice, s početkom u 17 sati krunicu i misno slavlje predvodi fra Antonio Mravak. U petak 29. listopada, prvoga dana trodnevnice, s početkom u 17 sati krunicu i misno slavlje predvodi fra Danijel Stipanović. Zadnjega dana trodnevnice, u subotu 30. listopada, u 16 sati na rasporedu je sveta ispovijed, a nakon toga krunica i sveta misa koju predvodi fra Nikica Ajdučić.

Sva vjerska slavlja održavat će se u župnoj crkvi Svih svetih.

Inače, kako se navodi na mrežnim stranicama Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja – Split, župa Gala smještena na sjeveroistočnom dijelu Sinjskoga polja, podijeljena je na dvije općine: Galu, pri polju, koja pripada općini Otok i Gljev, na brdu, koji pripada Gradu Sinju Splitsko-dalmatinske županije.

Područje današnje župe bilo je naseljeno u srednjem vijeku, što potvrđuje nekropola stećaka nedaleko od groblja na Gljevu. Nakon mira u Srijemskim Karlovcima 1699. god. područje s lijeve strane Cetine u Sinjskom polju i dalje je ostalo pod turskom vlašću, a granica je išla rijekom Cetinom. Najveći dio današnjeg stanovništva naselio se iz Bosne nakon Malog rata (1714.-1718.). Nakon oslobođenja od Turaka u Malom ratu 1715. god. Gala s Gljevom, te Otok, Udovičić i Ruda sačinjavali su jednu župu, koju su vodili franjevci iz sinjskog samostana.

Župa Gala-Gljev osamostalila se 1830. godine.

Župna crkva Svih svetih nalazi se na malom brežuljku iznad izvora Krenice. Crkva je mala s apsidom, sagrađena  u današnjem obliku 1830. god. na mjestu starije i manje crkve, podignute između 1720. i 1730. godine. Na pročelju, uz vrata su dva prozorčića a po sredini je okrugli prozor. Na vrhu je zvonik na preslicu s dva zvona. U apsidi je bačvasti svod. Veliki oltar je od šarenog mramora sa slikom Svih svetih koju je naslikao g. 1893. F. Ludwig. Sa strana oltara su kipovi sv. Franje i sv. Ante. U lađi je kip Gospe s Djetetom Isusom, koji se časti kao Gospa od Zdravlja. Crkva je  1975. godine djelomično obnovljena, a 1997. godine detaljno. Postavljen je Križni put ak. slikarice Nives Jukić. God. 2004. restaurirana je oltarna slika Svih Svetih. Iste god.  u potkrovlju crkve nađen razbijeni stari križ (XVIII. st.) te restauriran i stavljen iznad oltara u crkvi. Oko crkve je groblje.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu