Budi dio naše mreže
Izbornik

U Grkokatoličkoj katedrali u Križevcima boravi čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj

26.06.2021. - 27.06.2021.
Križevci

U subotu i nedjelju, 26. i 27. lipnja u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, boravit će čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj. Povijesnu ikonu na putu u Rim, gdje će biti prezentirana papi Franji, pratit će nadbiskup Ciril Vasyl, apostolski administrator Grkokatoličke biskupije Košice, grada u kojem je mučeništvo podnio naš sv. Marko Križevčanin. U  nedjelju 27. lipnja, ikona će u katedrali biti izložena na štovanje cijeloga dana, gdje će u 10 sati biti svečana arhijerejska liturgija, a navečer će se zaključiti s Akatistom presvetoj Bogorodici u 18 sati. Tijekom dana hodočasnici iz različitih župa imat će prigodu moliti pred ikonom.

Godišnje hodočašće u marijansko svetište u Klokočevu

Križevački vladika Milan Stipić ovom prigodom poziva sve svećenike i vjernike Križevačke eparhije i sve Križevčane na hodošašće čudotvornoj ikoni u Križevce za vrijeme njezina boravka u Križevcima na putu u Rim.

Ikona Majke Božje čuva se u svetištu mjesta Klokočov u Slovačkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoličkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona čudesno proplakala, a u naletu oružanih napadača bila i mačem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego je crkva do temelja spaljena. Kroz povijest dospjela je u vlasništvo mnogih velikaških obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Mukačevu i drugdje, a neko vrijeme je bila i na carskom dvoru Habsburgovaca u Beču. U 20. st. svetište u Klokočovu je obnovljeno i ikona je tamo vraćena. Godine 1913. papa sv. Pio X. je dodijelio svetištu posebne časti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih mjesta u Slovačkoj. Unatoč žestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunističkoga režima i zabrani hodočašća, narod je sačuvao živu vjeru i molio se presvetoj  Bogorodice Klokočovskoj. Od 1989. hodočašća su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko čudotvorne ikone.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu