Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukop M. Benedikte Braun, dugogodišnje opatice i obnoviteljice benediktinskog Samostana Svete Marije u Zadru

27.09.2023. 10:00
Zadar

Ukop posmrtnih ostataka opatice Marije Benedikte Braun, OSB, obnoviteljice Samostana Svete Marije u Zadru bit će u srijedu 27. rujna 2023. na Gradskom groblju u Zadru.

Sprovodne obrede na Gradskom groblju s početkom u 10 sati predvodi t će zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon ukopa će u crkvi Svete Marije u Zadru biti slavljena misa zadušnica.

U crkvi će s početkom u 18 sati biti održana i komemoracija. O pokojnici će govoriti opatica Samostana Svete Marije M. Anastazija Čizmin, povjesničar umjetnosti i konzervator Miljenko Domijan, dr. sc. Ivan Armanda iz Leksikografskog zavoda, prof. emer. Damir Magaš sa Sveučilišta u Zadru i Želimir Maštrović, dr. med.

Opatica M. Benedikta Braun je najzaslužnija za obnovu samostana i crkve Svete Marije nakon Drugog svjetskog rata, kao i za otvaranje hrvatske kulturne ustanove Stalne izložbe crkvene umjetnosti Zadar. Bila je opatica 25 godina, od 1947. do 1972. godine. Administratoricom Samostana Svete Marije imenovana je 1946. godine. Nakon toga, zadarske koludrice osam puta su je birale za opaticu.

Benedikta Braun rođena je u Šibeniku 27. rujna 1895., a umrla je u 97. godini života, 17. studenoga 1991. u Italiji, gdje je u mjestu Abano Terme bila pokopana.

S početkom Domovinskog rata, zadarske benediktinke dobile su poziv sestara iz Italije da dođu u Italiju s bolesnim i starim sestrama, da im se pruži potrebna njega. Iz Zadra su benediktinke otišle u Italiju 25. rujna 1991. godine.

Zbog odredbi i propisa važećih u Italiji, prijenos tijela u Hrvatsku nije bio moguć prije isteka 30 godina od smrti pokojnice. Nakon rješavanja ostalih procedura, ukop posmrtnih ostataka M. Benedikte Braun bit će na njen 128. rođendan.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu