Budi dio naše mreže
Izbornik

Veliki tjedan i Uskrs u Varaždinu

18.04.2019. - 22.04.2019.

Varaždin, (IKA) – Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Veliki četvrtak, 18. travnja, u 10 sati predvodit će u katedrali Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije.

Biskup će istoga dana u 18 sati predvoditi i Misu večere Gospodnje. Tim će se liturgijskim slavljima na otajstven način proslaviti i obnoviti ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda, čime će i službeno započeti Vazmeno trodnevlje. Misu posvete ulja biskup će slaviti u zajedništvu s velikim brojem svećenika Varaždinske biskupije koji će tom prilikom obnoviti svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na toj misi blagoslivlja se ulje koje će se koristiti u sakramentima krštenja, bolesničkog pomazanja i krizme. Zanimljivost Mise večere Gospodnje je pranje nogu, slikovita gesta kojom svećenik ponavlja ono što je Isus učinio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje svoje vlasti. Biskup Mrzljak će simbolično tradicionalno oprati noge dvanaestorici angažiranih vjernika laika.

Biskup Mrzljak, ujedno predsjednik Hrvatskog Caritasa, tradicionalno će na Veliki petak, 19. travnja, u 11.30 sati posjetiti Caritasovu Pučku kuhinju u Varaždinu (Bombellesova cesta). Mons. Mrzljak susrest će se s volonterima i korisnicima Caritasove Pučke kuhinje kojima će podijeliti tople obroke, a zajedno s njima će i blagovati.

Biskup Mrzljak će na Veliki petak predvoditi obrede Muke Gospodnje u katedrali Uznesenja BDM od 17 sati.

Na Veliku subotu, 20. travnja, biskup će predvoditi Vazmeno bdjenje koje počinje u 20 sati. Velika subota, dan je tišine i molitve.

Svečano uskrsno misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM biskup će predslaviti 21. travnja s početkom u 11 sati.

Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, bit će služena misa za smrtno stradale i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata. Misu će u varaždinskoj katedrali s početkom u 11 sati predslaviti preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu