Budi dio naše mreže
Izbornik

XXV. međunarodni teološki simpozij KBF-a u Splitu

23.10.2019. - 24.10.2019.
Split

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu 23. i 24. listopada održat će se 25. međunarodni teološki simpozij na temu “Crkva između iseljavanja i useljavanja”.

Program započinje u srijedu 23. listopada u 17 sati. Nakon riječi pozdrava organizatora u prigodi otvaranja simpozija, uslijedit će predstavljanje zbornika radova XXIV. međunarodnog znanstvenog simpozija „Teologija i ekologija“ o kojem će govoriti prof. dr. sc. Anđelko Domazet i dr. sc. Emanuel Petrov. Potom slijedi predavanje „Crkva i migracije u 21. stoljeću: ‘nije riječ samo o migrantima..’“ doc. dr. sc. Gioacchina Campesea (Teološki fakultet, Papinsko sveučilište Urbaniana, Rim). Prvi dan simpozija kojeg je moderirao prof. dr. sc. Mladen Parlov, završava raspravom.

U četvrtak 24. listopada prvo predavanje u 9 sati imat će prof. dr. sc. Kotel Da Don (Odsjek za hungarologiju, turkologiju i judaistiku, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) „Židovski narod između iseljavanja i useljavanja“. Potom će o temi „Filoxenía – zaboravljena kršćanska krjepost? ‘Ne zaboravite gostoljubivost’ (Heb 13,2)“ govoriti dr. sc. Ivica Karlo Lapić (Centar sv. Ambrozija za psihijatrijsku rehabilitaciju, Cernusco sul Naviglio, Italija), a prof. dr. sc. Ante Vučković (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu) imat će izlaganje na temu „Um u egzilu“. Nakon rasprave (moderator: doc. dr. sc. Domagoj Runje) i kratke stanke u 11 sati program kojeg će moderirati prof. dr. sc. Marinko Vidović, doc. dr. sc. Tado Jurić (Odjel za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu) održat će izlaganje na temu „Medijska analiza sadržaja fenomena suvremenog iseljavanja iz Hrvatske“, a izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić (Odjel za sociologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu) „Aktualno demografsko stanje i perspektive budućeg kretanja stanovništva Hrvatske“. Izv. prof. dr. sc. Tomo Vukšić (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina) govorit će na temu „Iseljavanje katolika iz Bosne i Hercegovine i odgovor Crkve na problem smanjivanja broja vjernika“. Jutarnji dio završava raspravom do 12.30 sati.

Popodnevni program počinje u 15 sati predavanjem izv. prof. dr. sc. Vladimira Dugalića (Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) i dr. sc. Dražena Živića (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar) na temu „Iseljavanja i transformacija Crkve u istočnoj Hrvatskoj“. O temi „Pastoralna skrb za hrvatske iseljenike“ govorit će dr. sc. Tomislav Markić (Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, Zagreb), a prof. dr. sc. Anđelko Domazet (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu) predstavio je temu „Religijski pluralizam potaknut migracijama kao presudno teološko pitanje budućnosti“.

Po završetku rasprave i stanke u 16.45 slijedi predavanje „Migracijska situacija u Poljskoj“ doc. dr. sc. Paweł Mąkosa (Teološki fakultet, Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. u Lublinu, Poljska), mr. sc. Tvrtko Barun (Isusovačka služba za izbjeglice, Hrvatska) iznijet će „Iskustvo Isusovačke službe za izbjeglice u promicanju i življenju katoličkog socijalnog nauka u Hrvatskoj“. Predavanje „Stav Ivana Pavla II. prema migracijama kao paradigma suvremenog odnosa Crkve“ održat će dr. sc. Emanuel Petrov (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu), a doc. dr. sc. Mihael Prović (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu) govorit će na temu „Izazov solidarnosti i mogućnosti vjerskog odgoja srednjoškolaca pred fenomenom migracijske krize u Europskoj uniji“. Posljednje predavanje „Hrvati u Italiji od kraja 1915. do svibnja 1946.“ održat će izv. prof. dr. sc. Josip Dukić (Katolički bogoslovni fakultet, Sveučilište u Splitu).

Nakon rasprave (moderator: dr. sc. Boris Vidović) slijedi završna rasprava. Simpozij će zatvoriti dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Mladen Parlov.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu