Budi dio naše mreže
Izbornik

Završetak 21. Biblijskog bdjenja u Velikoj Gorici

27.02.2021. 19:30
Velika Gorica

Velika Gorica, (IKA) – Dvadeset i prvo Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započet će, kao i prethodna, u župnoj crkvi na Čistu srijedu – Pepelnicu 17. veljače nakon mise u 18.30 sati.

Sveto pismo počet će čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega izmjenjivat će se čitaći prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati pet dana i za to vrijeme Sveto pismo će se u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača. Večernje mise u 18.30 sati tijekom pet dana predvodit će u srijedu i četvrtak vlč. župnik Koprivec – u četvrtak propovijeda đakon na službi u župi Matija Slišković; u petak vlč. Marko Čolić, župni vikar Župe sv. Josipa u Zagrebu; u subotu vlč. Marko Golek, upravitelj župe Sv. Stjepana u Botincu; u nedjelju vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te u ponedjeljak vlč. Tomislav Medić, župni vikar. Prije večernjih misa vjernici će imati priliku za ispovijed.
Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 27. veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19.30 sati koju će slaviti kanonik mons. Ivan Miklenić. Za organizaciju bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.
Riječ Božja je putem Biblijskog bdjenja iz Velike Gorice „nastavila trčati i proslavljati se“ (usp. 2 Sol 3,1) i u drugim župama diljem Hrvatske, a prešla je i granice Domovine. Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI. Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. Prošle smo godine u sveopćoj Crkvi prvi put slavili Nedjelju Božje Riječi. U povodu prošlogodišnjeg jubilarnog dvadesetog Biblijskog bdjenja apostolskog nuncija u Njemačkoj nadbiskupa Nikolu Eterovića, koji je u vrijeme Biblijske sinode o Riječi Božjoj u Rimu 2008. godine bio tajnikom ove sinode, vjernici su pitali može li se reći da su i Hrvati, župljani župe Navještenja BDM u Velikoj Gorici, dali mali poticaj i doprinos ovome blagdanu? “Pa sigurno ako su napisali u tim dokumentima već 2008. godine da je to važno. Vi znate da odluka Svete Stolice i rimskog Pape polako dozrijeva. Svaki doprinos u tom pravcu je vrlo važan pa i ovaj doprinos vaše župe Navještenja BDM također je važan. Sam Bog zna koliko je on utjecao na odluku pape Franje, ali sve to pokazuje kako svi mi kršćani moramo otkriti važnost Biblije u naše vrijeme. Biblija nas ujedinjuje, imamo zajednički nazivnik sa svim kršćanima, a također i sa Židovima koji su naša starija braća. S njima dijelimo knjige Staroga zavjeta. To je vrlo važno za ekumenski dijalog naše Crkve s drugim kršćanskim Crkvama i zajednicama, ali i sa židovskom zajednicom. Kad su organizirali ovo Biblijsko bdjenje u Rimu 2008. godine, onda su čitali čak i neki muslimani, zatim Židovi, ali bilo je i onih koji su ljudi kulture i nisu izrazito vjernici. Jer Biblija je knjiga naše zapadnoeuropske kulture i bez Biblije se nju ne može ni razumjeti, a ni živjeti ni cijeniti. Završimo sa svetim Jeronimom koji je rekao: ‘Tko ne poznaje Bibliju, ne poznaje Isusa Krista.’ Dakle, treba poznavati Bibliju da bi bolje i dublje upoznali Isusa Krista, s njime se sreli i živjeli kako on zapovijeda”.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu