Budi dio naše mreže
Izbornik

Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz Zapadne Europe

Augsburg (IKA/KTA)

„Živa duša dušobrižništva” bila je tema duhovnih vježbi za hrvatske svećenike i đakone iz Zapadne Europe održane od 11. do 14. ožujka u Kući za duhovne vježbe sv. Pavla Biskupije Augsburg, u Leitershofenu kod Augsburga, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Duhovne vježbe vodio je prof. dr. fra Ante Vučković, OFM, Split, koji je održao pet meditacija: „Slijep sam bio, a sada vidim. Duhovnost u pogledu (Iv 9, 25)“; „Sva se kuća napuni mirisom. Unositi miris duha (Iv 12, 3)“; „Effata! Otvarati uši i razrješivati jezik (Mk 7, 35)“; „Dotaknu se njegove haljine. Dodirivati duh (Mk 5, 27)“ i „Okusiti večeru Gospodnju. Duhovnost za stolom (Lk 14, 24)“.

Sve je na početku uime organizatora pozdravio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, posebno predstavivši svećenike, koji su prvi puta sudjelovali na duhovnim vježbama u organizaciji Ureda iz Frankfurta: fra Petra Komljenovića (München), vlč. Stjepana Lončara (Pariz), vlč. Davida Ryana (Luxembourg), fra Mladena Sesara (Blankenau) i fra Matu Logaru (Augsburg), koji su potom rekli nekoliko riječi o sebi.

Pozdravnu riječ okupljenima uputio je i ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić, prenijevši pozdrave i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćnog vrhbosanskog biskupa Pere Sudara, i biskupa HBK i BK BiH. Ujedno je sudionicima poželio radosno i plodonosno vrijeme provedeno na duhovnim vježbama. Tijekom duhovnih vježbi sudionike je pozdravio i referent zajednica drugih materinskih jezika u Biskupiji Augsburg mons. dr. Alessandro Perego, koji je istaknuo važnost u današnje vrijeme svjedočenja vjere vjernika drugih materinskih jezika, kako u Biskupiji Augsburg, tako i u cijeloj Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj. U Biskupiji Augsburg djeluju tri hrvatske katoličke misije: HKM Augsburg, HKM Kempten i HKM Nersingen.

Na duhovnim vježbama okupila su se 53 svećenika i jedan trajni đakon iz hrvatskih katoličkih misija iz Zapadne Europe (Njemačka, Švicarska, Francuska, Švedska, Luxemborug, Velika Britanija i Irska), među kojima je bio i delegat za Zapadnu Europu (Francuska, zemlje Beneluxa, Veliku Britanija i Irska), voditelj HKM Nica u Francuskoj vlč. Stjepan Čukman.

Dr. Vučković između ostalog je istaknuo: „Premda duhovne vježbe traju relativno kratko, one su dobra prigoda da se svećenici susretnu, izmjene iskustva i da se stvori ozračje molitvenog susreta. „U pravom smislu riječi to se teško mogu nazvati duhovnim vježbama, budući da su pretpostavke takve da nedostaje vremena za šutnju, za meditaciju, za osobnu molitvu, onako kako bi to tražile duhovne vježbe koje bi trajale otprilike sedam dana. Ipak je ovo intenzivnije molitveno vrijeme, tako da smo ove godine posvetili pozornost osjetilima. Na temelju pet osjetila izabrani su novozavjetni tekstovi koji govore o određenim zgodama iz Isusova života o pojedinom osjetilu te smo ih pokušali razumjeti najprije kao ljudsku realnost,koja je osjetilna, utjelovljena, i kroz svako osjetilo otvoriti vrata prema transcendenciji.

Dakle, osjetila nas vode u sakramentalni odnos s Bogom, izravni odnos s Bogom jer postaju vrata, metafore, način na koji se susrećemo s Bogom. Pokazalo se da je to dosta važan pogled, budući da smo kao utjelovljena bića neprestano upućeni na ono što vidimo, što čujemo, što pipamo, što mirišemo, što kušamo. Budući je to svakodnevni život, često nam to pobjegne iz svijesti i nije nam dovoljno prisutno kao određeni mogući odnos s Bogom. Stoga je cilj ovih duhovnih vježbi bio sve to posvijestiti, učiniti osjetila osjetljivijima, senzibilnijima, produbljenijima u duhovnom smislu i na taj način sve to prenijeti na vjernike s kojima svećenici rade. Vjernicima je od iznimne važnosti da otkriju svom utjelovljenom životu mogućnost odnosa s Bogom, mogućnost molitve, jednog utjelovljenog, produbljenog života s Bogom“, istaknuo je dr. Vučković.

Središnji događaj duhovnih vježbi bila su misna slavlja, koja je uz prigodni nagovor predvodio dr. Vučković uz suslavlje sudionika duhovnih vježbi, a bila je prigoda i za pokorničko bogoslužje, klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i osobne molitve. Misna slavlja animirao je voditelj HKM Göteborg u Švedskoj vlč. Mladen Vuk uz pratnju na orguljama.