Budi dio naše mreže
Izbornik

​​​​​​​Sarajevo: Međunarodni susret partnera u projektima potpore migrantima

Sarajevo (IKA/KTA)

Međunarodni susret partnera u okviru projekta „Affection“ (Za budućnost svakog djeteta kroz inkluziju u našem susjedstvu) održan je od 4. do 7. srpnja 2022. u Sarajevu, izvijestio je Caritas BiH, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Susret je održan s ciljem dijeljenja iskustava u radu s djecom u pokretu, kao i diskusija o izazovima na koje se svakodnevno nailazi. Uz sudionike iz međunarodnih i lokalnih organizacija, 5. i 6. srpnja sudjelovali su predstavnici nacionalnih i biskupijskih ureda Caritasa iz Srbije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

„Partneri su rado sudjelovali u planiranim aktivnostima sastanka prezentirajući glavne aktivnosti svoga rada. U okviru susreta razgovaralo se o smjernicama za budućnost, kao i nedostatcima na terenu“, navodi se u priopćenju Caritasa BiH.

Riječi dobrodošlice na početku susreta izrekao je ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.

Drugi dio sastanka bio je rezerviran za sudionike iz međunarodnih organizacija i goste iz lokalnih organizacija koje rade s osobama u pokretu, tražiocima azila i izbjeglicama. Jasniju sliku o radu s djecom od samih početaka, izazovima na terenu kao i nekim dobrim praksama predstavile su organizacije „Save the children“ i „World vision“ s kojima Caritas BiH redovito radi na koordinaciji i implementaciji aktivnosti za djecu. Semina Sayed Hokan predstavila je rad organizacije „Save the Children“ pri čemu je naglasila potrebu djece u pokretu za obrazovanjem i rutinom koja im pruža sigurnost. Albert Pančić iz organizacije „World Vision“ govorio je o lokalnim i međunarodnim pravilnicima i strukturi samog rada s osobama u pokretu.

Sudionici su se posebno osvrnuli na pronalaženje tematskih praznina u radu, ispitujući načine za proširenje rada partnerskih organizacija da bi djeca migranata dobila adekvatnu vrstu pažnje i pomoći.

Gosti su također imali priliku posjetiti Privremeni prihvatni centar „Ušivak“ u Hadžićima pokraj Sarajeva tijekom prvog održavanja „Online shopping“ dana. Međunarodni sastanak i posjetu upriličili su Dijana Muzička i Renata Glavinka (Caritas BiH), Birgit Ertl, Claudia Schmidt i Anna Steiner (Caritas Austrije), Ena Klepić, Kristina Živko i Nikica Prskalo (Caritas Banjolučke biskupije) i Viktor Cvetković (Caritas Beogradske nadbiskupije), Petar Dujić (Caritas Srijemske biskupije) i Darko Tot (Caritas Srbija).