Budi dio naše mreže
Izbornik

Emisija „Aktualno“ o provedbenom ugovoru Vlade RH i Hrvatskog Caritasa

Zagreb (IKA)

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u petak 3. veljače o provedbenom ugovoru Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog Caritasa govorili su ravnatelj Hrvatskog Caritasa mr. sc. fra Tomislav Glavnik i izv. prof. dr. Ivan Milotić s Pravnog fakulteta i Fakuteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Tadašnji predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković potpisali su u Vladi 18. ožujka 2022. Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, koji je zatim objavljen u Narodnim novinama (br. 43/22) i Službenim vijestima Hrvatske biskupske konferencije (Sl. vij. HBK, br. 1(31), god. XXI, 2022., str. 9-18). Ugovor je rezultat višegodišnjih priprema te gotovo jednogodišnjega intenzivnog i vrlo složenog procesa pregovaranja i usuglašavanja stavova između dviju ugovornih strana.

Kao ugovorna strana HBK je objavila iscrpan komentar i autentično tumačenje provedbenog Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj, čiji je autor jedan od govornika, izv. prof. dr. Ivan Milotić.

„Pravni okviri uvijek su velika pomoć da se vrednuje neko djelovanje u okviru uređene države. Oni olakšavaju djelovanje. Crkvi u nastupu prema ljudima, posebno prema potrebitima, ugovor nije potreban. Međutim, kako se nalazimo u zrelom društvu, a to hrvatsko društvo u svakom smislu jest, naslanjamo se na ugovore između Republike Hrvatske i Svete Stolice. Ugovor o  Caritasu vežemo uz Ugovor o pravnim pitanjima gdje je trebalo jednim provedbenim ugovorom definirati status djelovanja Caritasa“, istaknuo je fra Tomislav objašnjavajući zašto je bilo potrebno potpisati ugovor.

Ugovor o Caritasu jedan je od mehanizama koji bi olakšao prikaz marljivog rada i transparentnog poslovanja Katoličke Crkve, koje je u službi čovjeka. „Bilo je potrebno protumačiti hodogram, objasniti kako je do čega došlo. Autori članaka i komentara na čelu s prof. Milotićem potrudili su se da se dobije obličje, jedan ogledni primjerak za susjedne zemlje, stoga su uključeni i dodatci na engleskom i talijanskom jeziku“, rekao je fra Tomislav.

Čitav proces koji je doveo do sklapanja ugovora pitanje je pravednosti. „U čitavom tom procesu željeli smo biti transparentni i pravedni. Vodeći se isključivo pravednošću, imali smo namjeru ljude koji su na marginama, ljude do kojih nikakvi državni sustavi ne dopiru, pomoći, prepoznati i koliko je to moguće, u okviru naše djelatnosti koja je širokodohvatna, olakšati im i ovako teške živote“, napomenuo je izv. prof. dr. Ivan Milotić.

„Iznos od 15 milijuna kuna samo je jedan detalj ugovora, usudio bih se reći najmanje značajni dio ugovora“, dodao je.

Pojavilo se pitanje kako se jedan tako složen ugovor može sklapati s ustanovom Katoličke Crkve. „Odgovor je vrlo jednostavan jer je to velika ustanova, vrlo učinkovita. To je ustanova od javnog interesa, a to je proklamirala i Vlada Republike Hrvatske potpisujući ovaj ugovor. To je ustanova koja dopire tamo gdje niti jedan institucionalizirani sustav ne dopire. Riječ je o sustavu koji ne djeluje uvijek kao formalni pružatelj socijalne usluge, nego djeluje faktički, što je država i prepoznala“, ustvrdio je izv. prof. dr. Milotić.

Hrvatski je Caritas koordinativno tijelo koje nastoji povezati sve Caritase u Republici Hrvatskoj.

„Caritas djeluje po principu solidarnosti. Na tom principu odgovara ne samo na potrebe ljudi koji žive u Republici Hrvatskoj već i na potrebe misijskih zemalja, susjednih zemalja. Naš mandat podrazumijeva dogovor i razgovor s vlašću kojim se pokušava pokriti one segmente koje institucionalna država ne može pokriti kao što je već istaknuo prof. Milotić“, rekao je fra Tomislav.

Ovim se ugovorom željelo postići to da „čak i kada javna tijela u te ustanove Katoličke Crkve odašilju korisnike, da taj korisnik ima isti status kao da je u nekoj javnoj ustanovi“, napomenuo je izv. prof. dr. Milotić.

„Naša zadaća je prepoznati i doći, pitati i locirati gdje su potrebe. Vjerujte, siromahe nekad treba tražiti“, istaknuo je fra Tomislav.

Izv. prof. dr. Milotić zaključno je istaknuo: „Ugovor je u nekoj mjeri živ organizam koji će zahtijevati prilagodbe u pogledu pružanja pomoći i financiranja, tako da smo ovdje pokazali znatnu pažnju objašnjavajući kako se to čini, što se čini, tko to čini da sve bude transparentno, ali ponajprije pravedno.“