Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatska zbog iseljavanja i manje stope rađanja svake godine izgubi grad veličine Osijeka

Zagreb (IKA)

Nastavak trenda iseljavanja iz Hrvatske, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 16. listopada koje je uredio i vodio Vlatko Ojvan. O razlozima i dugoročnim posljedicama za cijeli narod i državu govorili su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske Jelena Slavić Miljenović te profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Tado Jurić.

“Problematika iseljavanja iz Hrvatske uistinu je velika i čitava je domovina pogođena demografskom depopulacijom. To je posebno izraženo u Slavoniji”, kazao je đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Ne mogu reći da se stvari polako ne sređuju i ne postavljaju na svoje mjesto, međutim to ne ide tako lako. Naime, možda to neki ne razumiju, ali doista je ključ svega obraćenje.

“Dosta ljudi je otišlo iz Slavonije. To se osjeća i u gradskim središtima i u ruralnim područjima. To je posljedica nekoliko čimbenika. Mi imamo jedno nasljeđe iz bivše države u kojoj se nastojalo uništiti selo. Poznata je politika migracija iz sela u gradove. Potom je došao rat i u Slavoniji je uništena industrija – poljoprivredna i prerađivačka, onda se dogodila pretvorba i privatizacija, pa kriza 2008. godine. Ne mogu reći da se stvari polako ne sređuju i ne postavljaju na svoje mjesto, međutim to ne ide tako lako. Naime, možda to neki ne razumiju, ali doista je ključ svega obraćenje. Mi možemo mijenjati Vlade, možemo mijenjati sustave, ali promjena neće biti ako se mi ne promijenimo, ako se čovjek ne promijeni, ako mi ne zauzmemo drugačiji stav jedan prema drugome, ako mi ne počnemo voljeti svoju domovinu i zajedno disati i raditi za opće dobro, a ne gledati samo osobne i partikularne interese. Toga je nažalost previše“, istaknuo je nadbiskup Hranić.                         

Tado Jurić, Jelena Slavić Milenović, mons. Đuro Hranić i Vlatko Ojvan

“Danas je već svima jasno da Hrvatska izumire. Svake se godine iseli 50 tisuća osoba, što znači da godišnje gubimo grad veličine Osijeka, a depopulacija je takva da se svake godine rađa 16 tisuća manje djece, što su zastrašujuće brojke. Ovim tempom za dvadesetak godina imati duplo više staračkog nego mladog stanovništva”, upozorio je profesor Jurić.

“Ja ovaj problem promatram kroz teoriju strukturalizma koja kaže da su migracije uvijek pokrenute, da one nikad nisu interesno neutralne, da se one nikad ne događaju slučajno i da iza toga uvijek postoji određeni interes. Mi u Hrvatskoj uopće o tome ne razmišljamo, a osim što gubimo socijalni kapital – mlade i obrazovane ljude i nekretnine nam odlaze u bescijenje. Nadalje posljedice će biti i manje mirovine, kolaps zdravstvenog sustava, a da ne govorimo o tome da nam iseljavanje počinje stvarati i sigurnosne probleme”, dodao je.

Jelena Slavić Milenović, mons. Đuro Hranić i Vlatko Ojvan

“Problemi s kojima se mladi danas nose, problemi su cijelog hrvatskog društva. Nepotizam, korupcija, osjećaj nemoći da se ništa ne može promijeniti, apatija – mi nikad neće moći bolje ljude tjeraju na odlazak iz zemlje. Iseljavanju doprinose i mediji koji umjesto da ljude potiču na promjene u društvu, stalno donose pozitivne priče o boljem životu u drugim zemljama”, naglasila je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske Jelena Slavić Miljenović.

“Takva klima doprinijela da se iz zemlje ne iseljavaju samo oni s egzistencijalnim problemima, već i drugi jer je to postao trend i nešto pozitivno. I sada se mi nalazimo u autobusu koji ide u provaliju i potrebno je alarmirati vladajuće strukture i političke stranke da se osvijeste i počnu rješavati problem, poručila je Slavić Miljenović.