Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski biskupi prisjetili su se lika i djela svetog pape Pavla VI.

Zagreb (IKA )

Papa Pavao VI. zajedno s nadbiskupom Oscarom Arnulfom Romerom Galdamezom i još petero blaženika proglašen je svetim u nedjelju, 14. listopada, tijekom Biskupske sinode o mladima u Vatikanu. Nama Hrvatima najbliži je sveti papa Pavao VI. koji je proglasio prvoga sveca iz našega naroda – sv. Nikolu Tavelića. Sjećanje na njega podijelili su hrvatski biskupi koji su kao mladi studenti i svećenici bili svjedoci njegova pontifikata.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić prisjetio se svojih studentskih dana u Rimu.  Zadarski nadbiskup Puljić u Hrvatsku se vratio tek kad je papa Pavao VI. preminuo. Stoga je imao priliku susresti se s novim svecem Katoličke Crkve primjerice na ređenju svojih kolega u Bazilici sv. Petra kada bi ministrirao.

“Znao sam papa Pavla VI. susresti i u Misijskom zavodu za evangelizaciju naroda gdje sam stanovao zajedno s još 160 svećenika studenata iz raznih zemalja svijeta.  Jedanput su kod nas na ručak došli sudionici sinode o evangelizaciji. Mi smo ga tada dvorili i sve koji su došli. Uistinu je riječ o markantnoj ličnosti. Veliki papa kojeg sad pomalo upoznajemo i to u pogledu njegova rada na II. vatikanskom koncilu. Uistinu otkrivamo da je to veliki papa kojim nas je Bog obdario u 20. stoljeću”, prisjetio se nadbiskup Puljić.

Nadodao je kako je Pavao VI. prvi papa koji je počeo putovati po svijetu.

“Mislim da je bio i u Africi te je otkrio krajeve koji su siromašni i tim povodom objavio je encikliku ‘Populorum progressio’ u kojoj je naglasio kako je važno imati osjećaj za siromašne i pomoći drugome”, istaknuo je nadbiskup Želimir Puljić.

I splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je podijelo svoje sjećanje na sada svetog papu Pavla VI. Kako je rekao, imao je papu priliku vidjeti na televiziji 1963. godine kad je umro Ivan Pavao XXIII. i to u procesiji na Tijelovo u Milanu. Napomenuo je kako su ga tada spominjali kao prvog kandidata za papu i bili su u pravu.

“To je bio prvi papa kojeg sam vidio uživo i dao mu ruku. I ne samo dao ruku nego samo mu služio kad sam došao u Seminario Romano Maggiore u Lateran. Dolazio je u našu kapelicu. Imao sam čast nositi njegov štap. Svaki Veliki četvrtak dolazio je u Baziliku Sv. Ivana Lateranskog gdje je predvodio obred te sam mu jednom prilikom dodao tamjan da pokadi Presveto”, poručio je nadbiskup Barišić.

Papu Pavla VI. okarakterizirao je kao zanimljivu osobu koju ćemo otkrivati sve više i više.

“Po meni je on bio intlektualac. Ne jedan suh intelektualac već su njegove emocije i intelekt doista bili u harmoniji. Bio je čovjek savjesti i odgovornosti. Nije bilo lako privesti kraju II. vatikanski koncil. Zahvaljujući njemu postavili su se čvrsti temelji kako bi se II. vatikanski koncil mogao primijeniti u svojoj širini i perspektivi”, objasnio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Papu Pavla VI. izbliza je pratio i današnji požeški biskup Antun Škvorčević. Kako je otkrio, tajnik pape Pavla VI. mosingor Pasquale Macchi često je dolazio u hrvatski Zavod sv. Jeronim u Rimu gdje ga je biskup Škvorčević dočekivao.

“Papa Pavao VI. djelovao je kao čovjek nesigurnosti. Ja sam ga pak doživio kao čovjeka snažna duha koji nije bio bojažljivac. Bio je čovjek koji je osjećao sva pitanja u njihovim svim dimenzijama. Kad je donosio sudove, a osobito odluke, onda je to sve imao u vidu. Jedna  od najvažnijih odluka bila je II. vatikanski sabor. Postoji anegdota da je papa Ivan Pavao XXIII. znao što je to sabor sigurno ga ne bi sazvao, ali onda je došao njegov nasljednik papa Pavao VI. koji je svojom nastupnom enciklikom ‘Ecclesiam suam’ dao usmjerenje cijelom II. vatikanskom koncilu i doveo ga kraju i u istom duhu provodio u Katoličkoj Crkvi. Njegova bojažljivost nije se sastojala u tome što se ne usudi nešto napraviti već u tome da Crkva ne napravi krivi korak na svom putu”, poručio je nadbiskup Barišić.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić pripada mlađoj generaciji hrvatskih biskupa, no sjeća se pontifikata svetog Pavla VI. Prisjetio se da je kad je došao u đakovačko sjemenište da su njegovi profesori na studiju s velikim poštovanjem govorili o papi Pavlu VI. kao velikom intelektualcu koji je u nezgodnom trenutku došao na čelo Crkve kad je započeo II. vatikanski koncil.

“Taj je sveti papa uspio smiriti previranja koja su se događala u to vrijeme zbog II. vatikanskog koncila.  Stvari je postavio na trijezne i stabilne noge”, poručio je nadbiskup Hranić.