Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Bozanić o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca: Živimo u velikoj nadi!

Rim (IKA )

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić nakon postavljanja spomen-ploče u krstionici bazilike Sv. Marije Velike u Rimu, u subotu 17. studenoga, posljednjeg dana pohoda hrvatskih biskupa "Ad limina apostolorum" istaknuo je kako je Crkva u Hrvatskoj duboko povezana sa Svetom Stolicom.

Nakon mise u Papinskoj bazilici Sv. Marije Velike u Rimu koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković otkrio je u krstionici ove bazilike spomen-ploču isklesanu na glagoljici, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u znak zahvale hrvatskoga naroda papi Hadrijanu II. koji je odobrio glagoljske liturgijske knjige koje su sveti Ćiril i Metod sa svojim učenicima donijeli u Rim.

Donosimo izjavu kardinala Bozanića:

“Ova ploča ne bi bila postavljena danas ovdje da ne postoji duga povezanost između hrvatskog naroda i Svete Stolice koja seže u prvo tisućljeće kršćanstva. Ova ploča svjedoči o nečem što se događalo kod nas. Ona je napisana na glagoljici koja je zapravo sačuvana unutar crkvene predaje. Glagoljica je bila pismo kojim su bile napisane liturgijske knjige rimskog obreda na starohrvatskom, odnosna na staroslavenskom jeziku. Opća Crva dobila je to tek nakon Drugog vatikanskog sabora. Mi smo to imali već više od tisuću godina imali ranije, a nismo toga bila ni svjesni. Odnosno to smo živjeli, a da nismo bili ni svjesni vrijednosti koje imamo. Danas je to ovdje samo konstatirano te je postavljeno na zid. Ono što se piše u kamenu, ono traje. Zato je ovo jedan novi spomenik u ovoj bazilici koja čuva mnoge spomene na hrvatski narod, na blaženog Alojzija Stepinca, tu je i Siksto V. i Sv. Jeronim. Mnogo toga povezuje baziliku Sv. Marije Velike i hrvatski narod.”

Govoreći o pohodu “Ad limina apostolorum” kardinal Bozanić istaknuo je kako je to uvijek veliki događaj.

“To je redoviti događaj u Crkvi. Biskupi su došli svom Papi koji nas je primio u svoju kuću. Mi smo analizirali stanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj, druga pitanja vezana uz hrvatski narod i osjetili širinu Katoličke Crkve koja se proteže diljem svijeta”, poručio je.

O kanonizaciji hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca zagrebački nadbiskup je naglasio:

“Zahvaljujući Svetoj Stolici koja je prva pokrenula proces za proglašenje blaženim i svetim Alojzija Stepinca, mi danas imamo blaženika. Taj proces, ne smijemo zaboraviti, započet je prije pada komunizma. Tada je rimska biskupija započela proces jer to nije bilo moguće u Hrvatskoj”, naglasio je.

Na upit, hoće li taj proces kanonizacije uskoro biti završen, kardinal Bozanić je odgovorio:

“Živimo u velikoj nadi. Crkva uvijek ima vremena!”