Budi dio naše mreže
Izbornik

Ministar Grlić Radman na obilježavanju 50 godina postojanja Hrvatske katoličke misije Koblenz

Zagreb (IKA)

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman sudjelovao je u nedjelju, 9. veljače, na obilježavanju 50 godina postojanja Hrvatske katoličke misije Koblenz (HKM) gdje je, na trgu ispred crkve svetoga Franje, dan prije, postavljena i blagoslovljena bista blaženog Alojzija Stepinca.

Obilježavanje je započelo svetom misom, a nastavilo svečanosti na kojoj se nazočnina obratio ministar te zahvalio Katoličkoj crkvi u Njemačkoj, svim njenim predstavnicima, kao i hrvatskim vjernicima u Njemačkoj i njihovim župnicima na desetljećima plodonosne suradnje.

Ministar je potom citirao propovijed blaženog Stepinca koju je održao u prvostolnoj crkvi zagrebačkoj na svetkovinu Krista Kralja u listopadu 1942. godine: “Svaki narod i svaka rasa (…) imaju pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili Crnci ili uglađeni Europejci, bili omraženi Židovi ili ponosni Arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! A ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može nijekati?”

Istaknuo je pritom da je to impresivno svjedočanstvo vjere iz najmračnijih dana dvadesetog stoljeća i da možemo biti zahvalni na ljudima poput blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Svetu misu predvodio je trierski biskup dr. Stephan Ackermann. Na misnom slavlju i svečanom obilježavanju sudjelovali su i apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, delegat hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, župnik župe sv. Franje Michael Frevel, zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, dr. sc. Claudia Stahl te mnogi drugi gosti i uzvanici iz društvenog, crkvenog i političkog vrha Hrvatske i Njemačke.

Dan prije, u subotu 8. veljače, u večernjim satima otkrivena je i blagoslovljena bista blaženog Alojzija Stepinca na trgu ispred crkve svetog Franje u Koblenzu gdje se Hrvati okupljaju već 50 godina. Ministar Grlić Radman tom je prigodom položio cvijeće i svijeću ispred spomenika blaženog Stepinca.