Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi "Glas Koncila" donosi intervju sa zagrebačkim povjesničarem dr. Wollfyjem Krašićem

Zagreb (IKA)

Novi broj "Glasa Koncila" donosi intervju sa zagrebačkim povjesničarem dr. Wollfyjem Krašićem pod naslovom "Hrvatske snage otpora komunističkoj Jugoslaviji u konačnici su uspjele!" o hrvatskim državotvornim organizacijama u komunističkoj Jugoslaviji, što je lako zaključiti već iz samoga naslova.

Sustavno i utemeljeno opisuje sve važnije organizirane hrvatske skupine, njihov nastanak, ustroj i istaknute pripadnike,  koje su kroz 45 godina postojanja komunističke Jugoslavije prenosile ideju o potrebi stvaranja samostalne hrvatske države, sve do povoljnog trenutka kada se ona mogla uobličiti u stvarnosti.

Iznimno zanimljivo i, vjerojatno, široj hrvatskoj javnosti nepoznatim detaljima, govori o križarskome gerilskom pokretu, HSS-ovcima,  različitim skupinama učenika viših razreda srednjih škola i studenata, i, što je posebno zanimljivo, onoj struji u SKH s početka 70-tih godina prošloga stoljeća.

Dakako, za komunistički je režim Katolička Crkva također bila vrlo vrlo opasan neprijatelj, što obrazlaže u kratkoj i sažetoj tvrdnji: “Osim zbog svjetonazorskih pitanja, režim je djelatnost Katoličke crkve u Hrvatskoj držao opasnim i zbog toga što je unutar Crkve postojala snažna tendencija da se postavi kao branitelj i predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa.”

Ključne riječi:
Wolffy Krašić