Budi dio naše mreže
Izbornik

Novoimenovani subotički biskup Večerin: „Uzdam se u Božju pomoć, u svjetlo i milost Duha Svetoga“

Subotica (IKA)

Novoimenovani subotički biskup Slavko Večerin u izjavi za IKA-u izrazio je svoje iznenađenje odlukom Svetoga Oca, ali i spremnost prihvatiti je u poniznosti i pouzdanju u vodstvo Duha Svetoga.

„Jako sam iznenađen s jedne strane, jer mi Sveti Otac povjerava ovako uzvišenu službu subotičkog biskupa, a s druge strane pun sam upitnika, poput Marije čije rođenje danas slavimo, kada joj je anđeo Gabrijel navijestio da će začeti sina i roditi, da će postati Majka Božja, Marija se pitala kako će to biti. Tako sam i ja pun pitanja kako će to biti“, rekao je u razgovoru za IKA-u mons. Večerin nakon objave imenovanja u utorak 8. rujna. Naglasio je da se osjeća poput svetog Josipa kad je vidio što se događa s Marijom. „Bio je u nedoumici, nije znao što učiniti. Tako sam i ja, u poslušnosti prema Svetom Ocu, prihvatio ovo imenovanje, ali sam pun upitnika kako će to biti. No, uzdam se u Božju pomoć, u svjetlo i milost Duha Svetoga. Koliko god je ovo moje imenovanje za mene iznenađenje, kod dragog Boga nema slučajnosti.“

Govoreći o trenutačnoj situaciji u Subotičkoj biskupiji, novoimenovani biskup rekao je da se posljednje četiri godine više posvetio pastoralu u župi pa se ne usuđuje govoriti o stanju u biskupiji, ali je istaknuo da je biskup Penzeš uspješno vodio biskupiju. Mons. Večerin kao jedan od prioriteta vidi zalaganje za veću zastupljenost pripadnika hrvatskog naroda u državnim i upravljačkim strukturama. „Ono što ja mogu najprije je molitva, a sve ostalo u ruke Duha Svetoga“, kazao je novoimenovani subotički biskup.

Točan datum preuzimanja službe još se ne zna, ali mons. Večerin ima želju da to bude 14. studenoga, na dan kada Crkva liturgijski časti svetoga Nikolu Tavelića, prvoga hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskoga naroda, koji je zajedno s još trojicom svoje subraće podnio mučeničku smrt. Posvjedočio je kako je filijalna crkva u Somboru kojom je upravljao posvećena upravo ovome hrvatskom svecu, čijem zagovoru želi preporučiti i čitavu Subotičku biskupiju.

Podsjetimo, Sveti Otac prihvatio je odreknuće od pastoralnog vodstva Subotičke biskupije, koje je zbog navršene kanonske dobi podnio dr. Janoš Penzeš, te je subotičkim biskupom imenovao mons. Slavka Večerina, svećenika Subotičke biskupije i dosadašnjega generalnog vikara, kako je na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u utorak 8. rujna u 12 sati priopćio Tiskovni ured Svete Stolice.