Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljamo novi broj "Glas Koncila"

Zagreb (IKA)

Detaljni izvještaj sa 29. apostolskoga putovanja pape Franje u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju otvara novi broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 12. svibnja.

Glavni naglasci brojnih susreta i poruka u zemljama koje imaju „periferijalne“ elemente sažeti su u naslovu „Uložiti sve napore da mladi budućnost grade u domovini“, a prenesene su riječi pape Franje koje je izrekao u zrakoplovu vezano uz kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca.

Zlobna tvrdnja u jednom hrvatskom dnevniku bio je povod za komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića pod nazivom „Nečuven ugriz Crkve“, u kojem je među ostalim napisao: „Katolička Crkva iz Hrvatske u hrvatskom je iseljeništvu izvršila jedno od najblistavijih svojih služenja hrvatskomu narodu u svojoj povijesti, a to djelo nastavlja i danas u novim, uvelike promijenjenim prilikama. Komu to zapravo smeta?“

Sugovornik u intervjuu je dr. Wollfy Krašić koji je govorio o hrvatskim državotvornim organizacijama u komunističkoj Jugoslaviji i tvrdi da su hrvatske snage otpora komunističkoj Jugoslaviji na kraju uspjele. „Snage su otpora kroz 45 godina postojanja komunističke Jugoslavije prenosile ideju o potrebi stvaranja samostalne hrvatske države, do povoljnoga trenutka kada se ona mogla uobličiti u stvarnosti“, kazao je dr. Krašić.

Prvi nastavak teološkoga osvrta posvećen je predstavljanju apostolske pobudnice pape Franje »Christus vivit – Krist živi« u kojem se poziva na Kristovu vječnu mladost. U drugom nastavku serijala uoči izbora za Europski parlament pomoćni biskup nadbiskupije Mechelen-Bruxelles Jean Kockerols govori kako živi mjesna Crkva u multikulturnom okruženju.

U rubrici „Mladi mladima“ suradnici promišljaju o tome kako reći hvala čuvarima našega zdravlja, a povod im je Dan medicinskih sestara. O najavi da se mladim liječnicima ukida staž govori predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo dr. Miran Cvitković koji tvrdi da je u Hrvatskoj liječnički staž i dalje poželjan.

Na mjestu reportaže iz župe, u novome se broju Glasa Koncila uz Majčin dan donose svjedočanstva triju žena koje su nakon razmišljanja o pobačaju odabrale život te svjedoče da ljudski život nema cijene te da imati dijete ne znači uništiti budućnost.

Donose se i izvještaj s proslave zaštitnika Splita sv. Dujma, s međunarodne konferencije za život na kojoj je sudjelovalo 25 govornika, s proslave 30. obljetnice ređenja biskupa Slobodana Štambuka, s posvete novoizgrađene crkve u Stubičkim Toplicama, hodočašća športaša u Mariju Bistricu.

U prilogu „Prilika“ središnja je tema posvećena izborima za Europski parlament u svjetlu krize političke legitimnosti te autor mr. Ivo Lovrić daje odgovor na pitanje ima li uopće izbora uoči izbora. U ekologiji se piše o tome kako masovnom izumiranju stati na kraj – dok se filmska rubrika bavi pitanjem: Je li borba dobra čak i ako se ne biraju sredstva.

Ključne riječi:
Glas Koncila