Budi dio naše mreže
Izbornik

U Banjoj Luci predstavljena knjiga prof. dr. Franje Topića „Vjera i kultura”

Banja Luka (IKA)

Knjiga prof. dr. Franje Topića „Vjera i kultura”, prema brojnim poznavateljima bosansko-hercegovačke društveno-političke i kulturne situacije, predstavlja jedan mali sažetak sveopćeg mišljenja o fenomenu bosanskohercegovačkog pitanja u kontekstu višekulturalnosti i višekonfesionalnosti.

U organizaciji podružnice HKD Napredak Banja Luka i Napretkovoga kulturnog centra Zagreb u Biskupijskom dvoru u Banjoj Luci održana je 27. travnja promocija knjige, a na kojoj su djelo profesora Topića predstavili: dr. Zlatko Kramarić, konzul RH u Banjoj Luci,  prof. dr. Miljenko Ančić i prof. dr. Miodrag Živanović.

Nazočnima se riječima dobrodošlice najprije obratila predsjednica Napretkove podružnice u Banjoj Luci Ružica Ševarika, koja se zahvalila dr. Topiću na pruženoj potpori i izrazila nadu u uspješan rad Podružnice u budućnosti, iskazujući svoju spremnost na rad. Promocija knjige je samo prvi u nizu projekata Podružnice.

Konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci dr. Zlatko Kramarić profesora Topića poznaje dugi niz godina i kroz tu prizmu sagledao je profesorovu knjigu „Vjera i kultura” izražavajući svoje zadovoljstvo što je dr. Topić uspio zadržati suglasje između onoga što govori i onoga što radi, a posebno je istakao Topićevu opredjeljenost za dijalog i nadu:

„Jedna od bitnih tema u ovoj knjizi je tema nade. Ono što je učinila jedna udruga kao što je Napredak na čelu s prof. Topićem je uistinu vrlo važno djelo. Jer, važno je znati kako su oni zapravo prepoznali ideje. Važno je znati kako je Napredak  prepoznao Andrića i Preloga. Malo je tko u svijetu imao takvu viziju. Ja sam išao u gimnaziju u kojoj je predavao Prelog i bio sam ponosan što sam išao u Gimnaziju u kojoj je on radio. Želim ovim ukazati na važnost Napretkova djela i na način na koji bi zapravo danas trebali svi raditi pogotovo  prepoznavati te rijetke ljude u našem okruženju, a prof. Topić je to s sa svojim Napretkom uspijevao i još uspijeva”, kazao je između ostaloga dr. Zlatko Kramarić.

Prof. dr. Miljenko Ančić govorio je o potrebi jače promocije sveopćih dobara, a kojih je mnogo u djelu dr. Topića.

„Najprije se profesor Topić, kroz knjigu, bavi religioznim pitanjima koja muče suvremenoga čovjeka. On se propitkuje o nužnosti Crkve za spasenje, odnosu Kristove Crkve, pitanju prave Crkve i spasenja po Crkvi. U drugom dijelu svoje knjige profesor Topić bavi se jednom posebnom osobom u svojem životu, a to je Ivan Pavao II. Veliki. Treći dio knjige posvećen je ogledima prof. Topića o  HKD Napretku i odabranim temama iz kulture, a četvrti dio su prinosi i recenzije”, nazočnima je iznio, između ostaloga, kratak sažetak o knjizi dr. Ančić.

Skupu se obratio i prof. dr. Miodrag Živanović, izražavajući svoje zadovoljstvo što je prof. Topić pišući svoje djelo pisao ga tako da nije pisao samo iz kuta promatranja angažmana institucija, nego na osnovu  sadržaja, koji je prožet s jedne strane, vjerom, a s druge strane kulturom.

“Ovdje bih spomenuo kontekst pojmova “ja i drugi”, “mi i drugi” u ovom djelu.  To je jedna od velikih tema, ne samo teološkog viđenja ili i religijskih stavova, nego želim da ona bude centralna ili stožerna tema o  sadašnjem životu, ali i o budućnosti. To je nešto čemu moramo dati posebnu važnost”, kazao je, između ostaloga, prof. Živanović, ističući kako upravo odnos „Mi i drugi” i nosi ovu knjigu.

Autor knjige prof. dr. Franjo Topić zahvalio je organizatorima promocije i predstavljačima te naglasio važnost Napretka i njegovih koraka u prethodnih 30-tak godina ne samo u kulturnom nego i u humanitarnom pa i u sveopćem smislu.

„Napredak je pokazao kako se može riječima i djelima raditi a da to nikom drugom ne smeta. U Napretku svi imaju mjesta. I Srbi i Muslimani. U Napretku stvarno svi imaju mjesta. Evo sad smo i u Banjoj Luci. Ovo je i naš grad. Želimo biti prisutni tu. Želimo da Napredak bude jedan od glavnih kamenčića u kuturnom mozaiku”, kazao je dr. Topić.

U Predgovoru knjizi „Vjera i kultura”  Topić je napisao kako Napredak ima veliku recepciju javnosti, ne samo u domaćoj, nego, i u inozemnoj, koja nadilazi uobičajena kulturna društva i udruge.  Radi se o društvu koje se bavi općim kulturnim programima, kao i dijalogom.

Knjiga „Vjera i kultura” je sveopći Zbornik članaka, kako je i u Predgovoru knjige napisao dr. prof. Topić, „što radove jednog autora sabiru na jedno mjesto, koje bi se inače rasute poteško mogle naći  po različitim knjigama i časopisima, te se onda iz jedinstvenog čitanja mogu bolje razumjeti i autorovi stavovi i mišljenje o mnogim pitanjima”.

Ključne riječi:
dr. Franjo Topić