Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta svečanim akademskim činom

Zagreb (IKA)

Hrvatsko katoličko sveučilište proslavilo je u ponedjeljak svoj Dan akademskim činom koji je održan u ponedjeljak 3. lipnja u Velikoj dvorani HKS-a u Zagrebu.

Uvodnu riječ uputio je Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Veliki kancelar HKS-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

“U pozivu i poslanju katoličkih učilišta, pa tako i u ovome našem Sveučilištu, nalazi se ne samo traganje za istinom, nego i poziv na odgovornost. Ta se odgovornost sastoji u nastojanju da istinsko Svjetlo dopre do svih područja života u našoj domovini, Europi i svijetu”, poručio je kardinal Bozanić.

Među ostalim kardinal Bozanić je naglasio kako su sveučilišta prostori duha, slobode, kreativnosti, oduševljenja i odgovornosti.

U sveučilištima vidim i za Hrvatsku najveću mogućnost da po novim naraštajima pridonose potrebnim obnovama hrvatskog društva i njegovih temeljnih institucija.

Uz zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića na proslavi Dana HKS-a nazočili su su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, prvi tajnik Apostolske nuncijature Janusz Stanisław Błachowiak, sisački biskup Vlado Košić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije Milan Stipić, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te mnogi drugi visoki predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i državne vlasti.

Prigodnim riječima obratio se i rektor dr. Željko Tanjić koji je rekao da su ih razne krize u radu utvrdili da budu još jači graditelji nade.

“To smo živjeli i ostvarivali na različitim razinama. Kroz pokrenuti diplomski studij komunikologije, prva dva doktorska studija (pvoiesti i sociologije), kroz provedeni natječaj za višegodišnje istraživačke projekte HKS-a od 2019. godine do 2012. s temom obitelji, kroz prvi odobreni projekt Obzor 2020. i druge projekte te kroz izdavačku i znanstvenu djelatnost”, istaknuo je rektor Tanjić.

Lectio magistralis „Gaudium de veritate. Katolička sveučilišta i budućnost visokoškolskog obrazovanja“ održala je će prof. dr. Isabel Capeloa Gil, rektorica Portugalskog katoličkog sveučilišta i predsjednica Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta.

U sklopu programa dodjeljene su Rektorove nagrade za akademsku godinu 2017./2018.