Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena Gospa od Loreta u Primoštenu

Primošten (IKA)

Gospa od Loreta proslavljena je u petak, 10. svibnja u Primoštenu. Svečano misno slavlje i procesiju Primoštenom predvodio je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu don Jenko Bulić.

Povijest štovanja Gospe od Loreta u Primoštenu seže u daleku 1835. godinu kada je Marko Prgin, budući je bio bolestan, vidio u snu Gospinu sliku i čuo poruku da će ozdraviti ako tu sliku donese iz Loreta. Marko je bio momak, neoženjen. Imao je svoj brod, ali je za tu priliku posudio veći i sigurniji brod za takvu plovidbu od Ante Bakotića, zvanog Bakašunac.

Kako je i odlučio, otišao je u Loreto i donio Gospinu sliku, istu onakvu kakvu je vidio u snu. Sliku je čuvao u svojoj kući sve dok u ovaj kraj nije stigla epidemija kolere. Kada je ta opaka bolest počela kositi i odnositi ljudske živote, tadašnji župnik don Mate Livić sjetio se slike i predložio župljanima da 10. svibnja sa Gospinom slikom načine procesiju oko sela. Tako je i bilo. Uzeli su Gospinu sliku iz Markove kuće, obišli s njom oko sela i donijeli je u crkvu. Tako je nastao zavjet Gospi od Loreta.

Ključne riječi:
don Jenko Bulić