Budi dio naše mreže
Izbornik

Sombor: Predstavljen "Rječnik govora bačkih Hrvata" akademika dr. Ante Sekulića

Sombor (IKA )

Rječnik sadrži tristo tisuća natuknica a obuhvaća čitavo ikavsko područje, dakle i bunjevački i šokački govor u Bačkoj

Sombor, (IKA) – Akademik dr. Ante Sekulić sudjelovao je u četvrtak 31. siječnja na promociji svojega Rječnika govora bačkih Hrvata koji je u organizaciji HKUD “Vladimir Nazor” iz Sombora i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” iz Subotice predstavljen u HKUD-u “Vladimir Nazor” u Somboru.
Pozdravljajući okupljene goste, pročelnik Nakladničkoga odjela Instituta mr. Andrija Anišić i moderator večeri istaknuo je kako je Sekulićevo djelo, Rječnik govora bačkih Hrvata, objavljeno u zajedničkoj nakladi Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba i Instituta “Ivan Antunović” iz Subotice. Nazočnima se uime organizatora obratio i predsjednik Društva “Vladimir Nazor” Šima Raić, a potom i predsjedavajući Instituta “Ivan Antunović” dr. Andrija Kopilović. O Rječniku su govorili pročelnik Nakladničke djelatnosti NIU “Hrvatska riječ” Milovan Miković iz Subotice i predsjednik Hrvatskog akademskog društva iz Subotice dr. Slaven Bačić.
Govoreći o Rječniku, Miković ga je uvrstio u kontekst svih rječnika hrvatskog jezika a napose pokušaja stvaranja bunjevačkog rječnika. Pritom je podsjetio kako je dr. Ante Sekulić ovaj Rječnik počeo stvarati već 1937. godine ali mu je komunistička vlast u dva navrata oduzela prikupljeni materijal kojega mu nikada nije vratila. Tako je ovo kapitalno djelo stvarano tijekom niza godina. Rječnik sadrži tristo tisuća natuknica a obuhvaća čitavo ikavsko područje, dakle i bunjevački i šokački govor u Bačkoj, stoga mu je autor i dao naslov Rječnik govora bačkih Hrvata. No, dragocjeno je u Rječniku i to što je kod svake riječi naznačeno i ono regionalno, tj. u kojim se mjestima poneka riječ danas najviše govori, rekao je Miković.
Dr. Slaven Bačić pojasnio je kako rad na ovakvom Rječniku zahtjeva redovito veliki napor timskoga rada, a dr. Sekulić ga je uradio sam. “Svi dosadašnji pokušaji stvaranja bunjevačkoga rječnika ne mogu se usporediti s ovim. Nakon ovoga Rječnika dosadašnji ‘Rečnik bačkih Bunjevaca’ Marka Peića i Grge Bačlije, kojim smo se najviše služili tražeći i provjeravajući bunjevačke riječi, sada možemo staviti na najnižu policu”, istaknuo je dr. Bačić i dodao da će Rječnik govora bačkih Hrvata zauvijek biti rudnik neprocjenjivoga govornoga blaga bačkih Hrvata – Bunjevca i Šokaca, osobito stoga jer ga je dr. Sekulić svrstao ondje gdje mu je i mjesto – među rječnike hrvatskog jezika.
U obraćanju nazočnima, dr. Ante Sekulić najprije je izrazio zahvalnost Bogu što je dočekao da se nakon Subotice, Rječnik može predstaviti i u Somboru u kojemu je i sam u mladosti proveo nekoliko godina, najprije kao pitomac karmelićana, a potom i kao učitelj. Zatim je naglasio kako Rječnik ne smatra njegovim nego “našim” djelom, prisjećajući se prošlih vremena u kojima su “bački Hrvati bili homogeni, zdušno su radili na očuvanju svoga identiteta i ljubomorno čuvali pradjedovsku baštinu, a osobito čuvali svoju riječ”.
Uslijedila je projekcija dokumentarnoga filma Rajka Ljubiča pod naslovom: “Ante Skulić – pjesnik, znanstvenik, akademik”. Bilo je to prvo javno predstavljanje spomenutoga filma u kojemu dr. Ante Sekulić lirskim raspoloženjem govori o svojemu životu i radu, o svojim radostima, tugama i stradanjima, o ljepoti bačke ravnice i dr.