Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Oronzo, ranokršćanski biskup mučenik, zaštitnik nadbiskupije Lecce, povezao Nin i Turi

Nin (IKA)

Sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista, prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik župe u južnotalijanskom gradu Turi, svečano je proslavljen u nedjelju 1. rujna koncelebriranim slavljem u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Šezdeset hodočasnika iz župe sv. Oronza u Turiju koje predvodi njihov župnik don Giovanni Amodio boravi tjedan dana u Zadarskoj nadbiskupiji, a razlog je pohod Ninu gdje su došli počastiti relikviju svoga zaštitnika sv. Oronza koja se od 11. st. čuva u Ninu i nalazi u riznici župne crkve sv. Anselma, nekadašnje ninske katedrale.

Slavila se misa sv. Oronza čije su svete moći bile postavljene na pokrajnjem oltaru u ninskoj župnoj crkvi, u pozlaćeno-srebrnom relikvijaru iz 11. st., podno slike sv. Oronza. Kosti sv. Oronza došle su u Nin prilikom ponovne uspostave Ninske biskupije 1074. g. kada ih je kao poklon ninskom biskupu donio Papin delegat. Sveti Oronzo bio je suvremenik apostola Pavla. Rođen je u bogatoj obitelji iz Leccea. Upoznao je Korinćanina Tita Justa, učenika sv. Pavla koji ga je obratio i pokrstio. Pošao je s njim u Korint gdje je sv. Pavao posvetio Oronza za biskupa. Vratio se u svoju domovinu i naviještao evanđelje u Apuliji, jugoistočnoj talijanskoj regiji. Oronzo je živio u špilji Grotta u gradu Turiju, naviještajući Evanđelje u katakombama jer je to bilo vrijeme progona prvih kršćana. Oronzo je posvjedočio za Krista mučeničkom smrću u Lecceu 26. kolovoza 68. godine nakon Krista, za vrijeme vladavine cara Nerona. Zanimljivo da se i naslovnik ninske župe sv. Anselmo biskup također slavi na isti datum kad i sv. Oronzo, 26. kolovoza. Obojica su bili navjestitelji iz vremena prvih Kristovih učenika. Ninski biskup Anselmo iz kruga 72 Isusovih učenika, a Oronzo iz kruga Pavlovih suradnika na kojega je Pavao položio svoje apostolske ruke i pomazao ga za biskupa.

„Malo je svetkovina koje sam vidio koje se slave tako svečano kao što u Turiju slave svog zaštitnika sv. Oronza. To je zaista veličanstvena proslava jednog sveca. Samo Talijani juga znaju tako slaviti“ rekao je mons. Puljić koji je u kolovozu 2018. g. tjedan dana boravio u Turiju na proslavi završnih svečanosti u čast sv. Oronza. Bila je to proslava jubileja 1950 godina mučeništva sv. Oronza. „Mi smo im uveličali tu svečanost s relikvijom sv. Oronza koju smo im donijeli za tu proslavu, preko Nuncijature i Ministarstva za kulturu RH koji su dopustili da relikvija sv. Oronza bude 11 dana u župnoj crkvi u Turiju. Kakva je to radost bila kad smo im posudili relikvije da ga mogu častiti! Sad su došli zahvaliti za taj dar i pomoliti se pred relikvijom sv. Oronza. Leccani imaju jako veliku navezanost na njega, kao Dubrovčani na sv. Vlaha. Proslava Sv. Vlahe je svečana, ali ipak ni približno slika onoga kako oni slave sv. Oronza, a ništa materijalno od njega nemaju. Relikvija u Ninu jedina je relikvija ostala od njega“ rekao je nadbiskup Puljić. Za boravka u Turiju pohodio je mjesto gdje je sv. Oronzo pod zemljom krštavao i propovijedao jer je to bilo vrijeme progona kršćana. Kad je Lecce razoreno, tamošnja katedrala i navalom barbara sve uništeno, sačuvana je kost, fibula sv. Oronza za koju su Turijani saznali da postoji 2018. g., baš u godini svoga visokog jubileja čašćenja sveca. „Nakon toliko stoljeća, oni otkrivaju da postoje relikvije sv. Oronza, pa je prošle godine njihova delegacija došla u Zadar. Zadarska nadbiskupija ima relikvije dva sveta Oronza. Jedan relikvijar sv. Oronza u obliku glave nalazi se u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru, ali to je od đakona iz Galije iz 3./4. st. U Ninu se nalazi relikvija sv. Oronza koji je bio prvi biskup Leccea“ rekao je mons. Puljić.

Svečana proslava sv. Oronza u Turiju

„Zahvaljujemo Bogu koji nas je povezao po čašćenju sv. Oronza. Sveci doprinose tome da se u Hrvatskoj, Italiji, diljem svijeta, osjećamo kao u istom Božjem domu. Sveci su most u bratstvu vjernika. Hvala Bogu za milost zajedništva, to je plod svetih. Zahvalni smo svecima jer su nam donijeli ljubav Božju. Bogu hvala za dar naših svetih koji nam omogućuju da se u Crkvi osjećamo kao kod kuće. Hvala i za naše pretke, očeve i majke koji su ostali na putu vjere, a mi otkrivamo njeno bogatstvo. Sveci nas osnažuju u vjeri i opredjeljenju za Boga. Zahvalni smo za taj dar milosti i bratstvo u vjeri“ rekao je nadbiskup Puljić. U propovijedi je pojasnio i navještaj Božje riječi iz Knjige Sirahove: „Budi krotak u svom poslu i bit ćeš voljeniji nego onaj koji darove dijeli. Što si veći, to se većma ponizi“. „I u Evanđelju Isus kaže, ‘Nemojte tražiti prva mjesta’, nego da budemo ponizni, krotki. Ne oholi se time što si netko u društvu, što si stekao neku službu, primio neko imenovanje. Budi uvijek poput Marije koja je rekla ‘Evo službenice Gospodnje’. Nisam dostojan… I David je bio najmanji, najslabiji, ali Bogu se svidio i bio je pomazan za kralja. To je logika evanđelja na što nas Isus poziva“ rekao je mons. Puljić. Evanđeosku krotkost imao je i sv. Oronzo, spreman položiti svoj život u vjernosti Kristu do mučeničke smrti. „Sv. Oronzo mlad je nastradao u progonu Crkve u prvom stoljeću nakon Krista. Dogodilo se razaranje Leccea a oni su ostali pod njegovom zaštitom, ali bez ikakvih tragova sv. Oronza. Ako se ne razumijemo istim govornim jezikom, jezik koji svi razumijemo su ljubav, srdačnost, dobrodošlica u vjeri“ rekao je mons. Puljić. Poručio je Turijanima da se nalaze u župnoj crkvi koja je nekad bila katedrala, u gradu Ninu koji je važno povijesno mjesto gdje je prije 40 godina proslavljeno 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, gdje su ninski biskup Teodozije i hrvatski vladar Branimir koji je u Ninu stolovao primili pisma blagoslova pape Ivana VIII. za vjernost i odluku da budu vjerni Svetoj Stolici i Katoličkoj Crkvi. Nadbiskup Puljić zahvalio je talijanskim hodočasnicima za dolazak i izrazio radost zbog povezanosti dviju Crkvi po čašćenju sv. Oronza.

Ninski župnik don Božo Barišić darovao je turijanskom župniku Amodiu pamuk u kojem su godinama bile zamotane kosti sv. Oronza u relikvijaru. „Ujedinjeni smo u duhu i okupljeni oko sv. Oronza čije se svete relikvije čuvaju u riznici ninske crkve. Raduje me što započinjemo bratski hod u vjeri i navještaju evanđelja čiji je sv. Oronzo bio gorljivi navjestitelj. Neka naše zajedništvo blagoslovi Bog i svojim zagovorom prati Bogorodica. Kao znak pažnje i bratske ljubavi darujem vam relikviju, pamuk u kojem su bile zamotane kosti sv. Oronza, da se još više očituje jedinstvo naših župa“ rekao je don Božo Turijanima. Oni su ninsku župu i nadbiskupa Puljića darovali drvenim poprsjem sv. Oronza i monografijom povodom 1950 godina mučeništva sv. Oronza. Turijani su u ninsku župu donijeli i godišnji kalendar s prizorima proslave sv. Oronza, slike i sličice s likom toga sveca i jubilejskom molitvom njemu za zagovornu zaštitu, da nas ojača u životu i vjeri.

Na kraju mise prisutnima se obratio i župnik Turija don Giovanni Amodio. Zahvalio je nadbiskupu Puljiću i Ninjanima za dobrodošlicu i srdačnost kojom su primljeni i za bratstvo. „Zahvaljujemo za prisutnost nadbiskupa Puljića prošle godine u Turiju koji je izrazio oduševljenost našom svetkovinom, ali još više našom vjerom. I mi smo dirnuti i dotaknuti vašom vjerom, vašim načinom molitve i sudjelovanjem u euharistiji, vašim osjećajem za vjeru koja se manifestira na razne načine. Nadasve suosjećamo s vašim trpljenjem, znamo da ste u prošlosti doživjeli puno patnje. Svjedoci ste mnogih negativnih događaja u ratu koji su pogodili vašu zemlju. To i nas pogađa kao vašu braću i sestre u vjeri“ rekao je don Giovanni, zahvalivši za relikvije koje su u kolovozu 2018. g. došle u Turi na proslavu jubileja. „To nam puno znači i predstavlja veliku čast. Pod zaštitom sv. Oronza mi smo doživjeli puno milosti i zaštite. Dirnuti smo vašim darom relikvije. Punoga srca zahvaljujemo vam za taj dar koji će nas još više ujediniti i približiti Nin i Turi u ime sv. Oronza, našeg zaštitnika“ rekao je don Giovanni. Zahvalili su i ninskom župnom zboru koji je u dva dana naučio pjevati Himan sv. Oronza otpjevan na početku mise te su Talijani rekli da ih naše pjevanje podsjeća na njihovo crkveno pjevanje.

Na kraju mise prisutnima se obratila i Tina Resta, gradonačelnica Turija, koja je na misi bila u pratnji ninskog gradonačelnika Emila Ćurka. „Privilegirani smo susretom s vama. Hvala za izvanrednu dobrodošlicu i srdačnost kojom ste nas primili u ime svih stanovnika Turija. Ovo nije kraj jedne lijepe priče, ovo je početak lijepe priče. Započinjemo prijateljstvo u bratstvu. Hvala za vašu velikodušnost jer dar relikvije sv. Oronza za nas Turijane predstavlja jako važan i emotivan događaj. Sviđa mi se očitovanje vaše vjere. Sve što smo doživjeli i zajedno proslavili nije neka izvanjska ceremonija, spektakl i senzacija, nego duboko duhovno događanje, istinsko očitovanje vjere“ rekla je gradonačelnica Resta.

Nakon mise, Emil Ćurko, gradonačelnik Nina i Tina Resta, gradonačelnica Turija, u vijećnici Grada Nina potpisali su sporazum o prijateljstvu i bratimljenju ta dva grada temeljem povezanosti sv. Oronza. Potpisivanju su prisustvovali i nadbiskup Puljić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić, župnici Barišić i Amodio, članice Ninskog poglavarstva Marijana Ramov i Mirjana Knežević, Stefano de Carolis, karabinjer i povjesničar iz Leccea te svi talijanski hodočasnici.

„S ovim činom naši sugrađani će biti aktivno uključeni u razvoj odnosa koji će biti temelj za razne projekte suradnje i uzajamne koristi. Svrha bratimljenja je poboljšati povezanost i zajedništvo koje se temelji na pobožnosti sv. Oronzu, prvom biskup Leccea koji je bio mučenik iz 1. st. poslije Krista, zaštitnik grada Turi, čija se časna relikvija (fibula) nalazi u drevnom i umjetničkom relikvijaru (11. st.), a čuva se u crkvi sv. Anselma u gradu Ninu. Povezanost kroz upoznavanje i valoriziranje obiju baština ponudit će zajednicama Turi i Nina izvor kulturnog i socijalnog obogaćivanja, vjerujući da će iz te suradnje proizići obostrani razvoj u području kulture, sporta, turizma i društvenog života. Namjera nam je razvijati i održavati stalni odnos, ne samo između naših gradskih uprava, nego nadasve i između naših građana, promičući osjećaje pripadnosti i zajedničke ciljeve, potičući solidarnost i zajedničko sudjelovanje“ piše u sporazumu o prijateljstvu između Nina i Turija u znak bratstva, poštovanja i predanja zaštiti sv. Oronza.

U događaju je sudjelovao i prof. Miljenko Domijan, povjesničar umjetnosti i istaknuti hrvatski konzervator koji je s dr. Nikolom Jakšićem pohodio Turi i tamošnjim stanovnicima izlagao o povijesti relikvije sv. Oronza u Ninu. Prof. Domijan je 1980. g. postavio i uredio riznicu župne crkve sv. Anselma u Ninu te je rekao da je relikvijar sv. Oronza, nakon bursi iz 9. st., jedan od najstarijih ninskih relikvijara. „Relikvijar škrinjica sv. Oronza je iz druge polovice 11. st. To je i umjetnički vrlo vrijedan rad ranoromaničkog zlatarstva, zadarskog ili adria – bizantinskog karaktera“ rekao je prof. Domijan. Za dolazak relikvije u Nin zaslužni su benediktinci. Opat benediktinskog samostana na jugu Italije, kada se tamo dogodila nevolja u benediktinskom redu, dolazi u Zadar u 10. st. gdje je postojao muški benediktinski samostan sv. Krševana. Tada sa sobom donosi relikviju sv. Oronza koja svoj relikvijar dobiva u 11. st. „Relikvije su također bili politički prerogativi par excellance. Tko je imao više relikvija, bio je značajniji grad. Zadar i Nin imaju puno vrijednih relikvija naših mučenika i svetaca. Mi možemo biti ponosni da čuvamo relikvije sv. Oronza, a ljudi iz Turija oduševljeni su da mogu reći kako konačno imaju i materijalnu potvrdu za štovanje svoga sveca čija se relikvija čuva u Ninu. Škrinjica je dragocjena kao memorija na sveca i kao artističko djelo kovanja u srebru koja je pozlaćena. Osim sv. Oronza, na njoj je i medaljon s likom sv. Krševana, zaštitnika Zadra i naslovnika nekadašnjeg benediktinskog samostana u Zadru“ rekao je prof. Domijan.

Istaknuo je da se u Turiju i pokrajini Lecce sv. Oronzo jako štuje kao memorija, sjećanje na njega se jako, zahvalno i pobožno javno manifestira, iako nemaju njegovu relikviju. „To je slavlje tri dana tipične južnotalijanske fešte s vatrometima i raskošnim rasvjetama, mnogi su u narodnoj nošnji. Imaju drvena kola u kojem bude drveni zvonik visok 25 m, u njega polože drveni kip sv. Oronza. Ta kola s kipom sveca vuku šest konja do špilje koja je svetište i mjesto mučeništva sv. Oronza. Odatle se opet vraćaju u Turi. Imaju snažan način obilježavanja i snažno sjećanje na njihovog prvog biskupa, mučenika i sveca “ rekao je prof. Domijan.