Budi dio naše mreže
Izbornik

Više od 600 intervencija vatrogasnih snaga na području Sisačko-moslavačke županije

Zagreb (IKA)

Vatrogasne snage angažirane na području Sisačko-moslavačke županije su u srijedu, 6. siječnja, nastavile s aktivnim radom na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, uklanjanju crjepova, uklanjanju cigli, osiguravanju ruševnih mjesta te drugih zadaća u svrhu spašavanja i zaštite ljudskih života. Sve dislocirane snage iz drugih županija bile su raspoređene na području gradova Sisak, Petrinja i Glina te općine Majur kod Hrvatske Kostajnice, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Tijekom 6. siječnja bila su angažirana ukupno 652 vatrogasaca sa 176 vatrogasnih vozila iz Sisačko-moslavačke županije, drugih vatrogasnih zajednica županija te DVIP-ova Zadar, Split i Šibenik koji su bili angažirani na ukupno 602 intervencije. Vatrogasne snage su i tijekom noći bile na obilasku terena, a saniranje posljedica ovog razornog potresa vatrogasne snage nastavljaju do daljnjeg.

Novi jak potres 

U srijedu, 6. siječnja, oko 18 sati novi jak potres je pogodio šire područje Siska, Petrinje i Gline. Prije samog potresa, vatrogasci su na cijelom području povučeni s objekata zbog mraka. 

Svi vatrogasci na području Petrinje su odmah dignuti u pripravnost. Dobili smo nekoliko dojava o potrebi angažmana vatrogasaca. Jedna od dojava je glasila da je došlo do urušavanja kuće u Luščanima i da je osoba zatrpana ispod ruševina. Na intervenciju su odmah upućeni JVP Petrinja, DVD Luščani i tim s potražnim psima. “Na sreću, ispostavilo se da se radilo o pogrešnoj informaciji”, rekao je zapovjednik Operativne zone Petrinja Dario Gauš dodavši kako su ipak nastale dodatne štete, čak i na objektima koji su prethodno sanirani. 

Prema riječima zapovjednika Operativne zone Glina Gorana Frankovića, novih oštećenja ima i u Glini. Nakon potresa vatrogasci su krenuli s obilaskom terena prema dojavama.

“Utvrđeno je da je potrebno evakuirati nekoliko osoba iz ugroženih objekata, što je uspješno provedeno. Trenutačno su vatrogasci na terenu i kontroliraju objekte koji su prethodno sanirani te interveniraju ako ima potrebe za uklanjanjem dimnjaka, crjepova i sl.”, rekao je zapovjednik Franković.

Sisački vatrogasci su također dobili velik broj dojava za potrebnu sanaciju objekata zbog novih, srećom manjih  šteta. 

80 intervencija u Zagrebu 

Vatrogasci JVP Grada Zagreba i DVD-a sa područja Grada Zagreba su 6. siječnja imali 80 tehničkih intervencija uklanjanja dimnjaka, sanacije krovišta, uklanjanja  oštećenih crjepova i fasada te ostalih izvida vezanih za procjenu stanja navedenih dijelova objekata. Na navedenim tehničkim intervencijama ukupno je sudjelovalo 360 vatrogasaca sa 120 vatrogasnih vozila.

Ključne riječi:
potresi vatrogasci