Budi dio naše mreže
Izbornik

Avvenire o razlozima zbog kojih Papa nije primio u audijenciju Mikea Pompea

Rim (IKA)

Prema talijanskoj katoličkoj reviji Avvenire dva su razloga zbog kojih Papa nije primio Pompea: prvi je njegov zahtjev upućen Vatikanu da ne obnavlja djelomični sporazum o biskupskim imenovanjima potpisan prije dvije godine s Kinom, a drugi je taj što je u SAD-u u punom jeku izborna kampanja.

Za američkog državnog tajnika Mikea Pompea prvi kontakti s vatikanskom diplomacijom tijekom boravka u Rimu nisu prošli na najbolji način, piše Avvenire u članku objavljenom na mrežnoj stranici lista. Prije godinu dana, upravo u isto ovo vrijeme, „ministar vanjskih poslova“ predsjednika Donalda Trumpa stigao je u Rim, sudjelovao na konferenciji o ljudskom dostojanstvu koju je organiziralo veleposlanstvo SAD-a i bio domaćin u Vatikanu gdje su ga primili papa Franjo i najviši predstavnici Državnog tajništva. Ove godine stvari su tekle malo drugačije. Simpozij koji je organizirala američka veleposlanica Callista Gingrich o vjerskim slobodama nije održan u Apostolskoj palači, već u hotelu i, k tome, izostala je Papina audijencija.

U članku objavljenom na portalu Avvenire navodi se da za to postoje dva razloga. Prvi je članak objavljen u časopisu First Things, kojeg je potpisnik Pompeo, u kojem se od Vatikana traži da ne obnavlja djelomični sporazum o biskupskim imenovanjima potpisan prije dvije godine s Kinom, a koji istječe u listopadu, navodeći da bi u suprotnom Sveta Stolica „ugrozila svoj moralni autoritet“, a što je u Vatikanu dočekano s velikim iznenađenjem. Drugi je razlog činjenica da je u SAD-u u punom jeku predizborna kampanja te Sveta Stolica ne želi da se posjet Vatikanu i Papi na neki način iskoristi u političke svrhe.

Na pitanje novinara talijanske agencije ANSA je li Pompeo tražio da se susretne s Papom, državni tajnik kardinal Pietro Parolin je potvrdio da je takav zahtjev postojao, ali da je „Papa već ranije jasno stavio do znanja da se neće susretati s političkim ličnostima uoči izbora“ te da to nema nikakve veze s ranije iznesenim izjavama. Usto, dodao je kardinal Parolin, američki državni tajnik ima priliku na susretu s kardinalom državnim tajnikom i tajnikom za odnose s državama izraziti Svetoj Stolici svoje mišljenje i stav.

Na Simpoziju Unaprjeđivanje i obrana međunarodnih vjerskih sloboda kroz diplomaciju, koji se održava pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva pri Svetoj Stolici, Pompeo je održao izlaganje potvrđujući ono što je napisano u spomenutom časopisu. „Nigdje u svijetu sloboda vjere nije toliko ugrožena kao u Kini“, rekao je dodavši: „Tražim od svih vjerskih vođa da smognu hrabrosti da ustanu protiv vjerskog progona protiv vlastitih zajednica i zajednica drugih vjera.“

Ključne riječi:
audijencija papa Franjo pompeo