Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Baldisseri: „Pod vodstvom Duha Svetoga želimo tražiti nove putove"

Vatikan (IKA)

„Pod vodstvom Duha Svetoga želimo tražiti nove putove", rekao je kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode u uvodnom izlaganju 7. listopada, na početku posebnog zasjedanja za panamazonske krajeve, pod naslovom „Amazonija: novi putovi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“, prenosi Vatican News.

Kardinal je istaknuo da sinoda s jedne strane predstavlja istinski i stvarni izazov za Crkvu, budući da je Amazonija misijska zemlja sa svojim osobinama koje zahtijevaju odgovarajuće prijedloge kako bi se odgovorilo na potrebu evangeliziranja kultura za inkulturiranje evanđelja.

„S druge strane, sinoda će se morati suočiti s pitanjem okoliša i odgovoriti cjelovitom ekologijom”,rekao je kardinal Baldisseri i napomenuo: „Sinodski hod ide u smjeru pronalaženja novih putova evangelizacije za dio Božjega naroda, osobito domorodačkog koji je često zaboravljen i bez dobrih izgleda za budućnost, pa i zbog krize amazonskih šuma koje su pluća našeg planeta. Sinoda se tiče univerzalne Crkve. Zbog toga je sudjelovanje prošireno na biskupe iz drugih mjesnih Crkvi i crkvenih tijela, kako krajevnih tako i kontinentalnih. Cijela Crkva gleda na Crkvu u Amazoniji, na njezine izazove, brige i probleme, jer svi smo dio ovoga svijeta u kojem živi jedina Crkva Isusa Krista.”

„Na sinodi sudjeluje 185 sinodskih otaca, 13 voditelja dikasterija Rimske kurije, 15 redovničkih predstavnika, 33 člana koje je imenovao Papa, 6 bratskih delegata, 12 posebnih gostiju, 25 stručnjaka, 55 promatrača među kojima su i predstavnici domorodačkih naroda”, rekao je kardinal Baldisseri i podsjetio da su pripreme za sinodu dug put koji je započeo odmah nakon što je papa Franjo sazvao sinodu 15. listopada 2017.

„Pripreme su se odvijale u duhu zajedništva i sinergije između glavnog tajništva Biskupske sinode i Panamazonske crkvene mreže REPAM, kojima se potom pridružilo Posebno predsinodsko vijeće generalnog tajništva”, rekao je kardinal Baldisseri i pojasnio: „Na temelju njihovih susreta nastali su ‘Pripremni dokument’ u travnju 2018., i ‘Instrumentum laboris’ 17. lipnja ove godine, koji se odnosi na radove sinode sve do izrade projekta završnog dokumenta.”

„Pripremni dio sinodskog hoda obilježila su tri događaja čiji su rezultati integrirani u dokumentu ‘Instrumentum laboris’. Prvi je susret Panamazonske crkvene mreže REPAM s Glavnim tajništvom Biskupske sinode održan 14. i 15. studenoga 2018. u Manausu; drugi je Studijski seminar koji je u Rimu od 25. do 27. veljače ove godine organiziralo Glavno tajništvo i treći je Međunarodna konferencija koja se održala u Washingtonu”, rekao je kardinal Baldisseri te je primijetio da su „ta tri događaja omogućila da postanemo svjesni ne samo zemljopisne amazonske stvarnosti, nego i političke, društvene, gospodarske i kulturne koja se mora prihvatiti, imajući u vidu integralnu ekologiju uz zauzimanje za narode i zajednički dom. Važno je da su ti događaji zahvatili međunarodni kontekst.”

„U iduća tri tjedna sinoda će se baviti dokumentom ‘Instrumentum laboris’, čiji se tekst neće mijenjati, nego će biti temelj radova koji će završiti izradom završnog dokumenta u kojem će biti prikupljeni plodovi zasjedanja i cijeloga sinodskog procesa”, rekao je kardinal Baldisseri i nastavio: „Dakle, rasprava će se voditi na temelju dokumenta ‘Instrumentum laboris’ u Auli sinodskih otaca i u manjim krugovima. Završni dokument bit će predstavljen 21. listopada na 14. općoj kongregaciji i odmah nakon toga u manjim skupinama radi rasprave.”

Izradu dokumenta koordinirat će posebno povjerenstvo”, rekao je kardinal Baldisseri i dodao: „Na posljednjoj općoj kongregaciji, 26. listopada, glasat će se o završnom dokumentu i počet će zatvaranje radova. U skladu s naravi sinode, dokument će biti predan Svetom Ocu kojemu pripada svaka odluka o toj stvari. Glavno tajništvo otvorilo je web stranicu na više jezika na kojoj će objavljivati sinodske dokumente i materijal u svezi sa sinodom, no glavnu ulogu izvještavanja o radovima sinode imat će Dikasterij za komunikaciju.”

„Svakoga dana bit će briefing za novinare na kojima će sudjelovati i neki sinodski oci i drugi sudionici. Preporuča se i korištenje hashtaga #Sinodo Amazonico na svim svjetskim jezicima. Glavno je tajništvo Biskupske sinode radi zaštite okoliša preuzelo praksu elektroničke prijave sudionika, upotrebu samo razgradivih materijala i druge slične prakse kako bi se smanjila zagađenost okoliša i iskorištavanje šuma”, rekao je na kraju kardinal Baldisseri i uputio poruku domorodačkim narodima Amazonije:

Nosimo vas u svojim srcima, čuli smo vaš glas i vodit ćemo računa o njemu u raspravama. Zahvaljujući ovoj sinodi oči su svijeta uperene u vas, vašu kulturu, duhovnost i vjeru u Isusa Krista.”