Budi dio naše mreže
Izbornik

Kršćani i muslimani: promicati sveopće ljudsko bratstvo

Vatikan (IKA)

Poruka Papinskog vijeća za međureligijski dijalog za mjesec Ramazan i ̒ Id al-Fitr 1440 H. / 2019 A. D.

Draga muslimanska braćo i sestre,

Ramazan, mjesec posvećen postu, molitvi i milostinji također je i mjesec jačanja duhovne povezanosti koju dijelimo u prijateljstvu između kršćana i muslimana. Stoga s veseljem koristim prigodu da vam poželim radosnu i plodonosnu proslavu Ramazana.

Naše nas religije pozivaju »da ostanemo usidreni u vrijednostima mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnog razumijevanja, ljudskog bratstva i skladnog suživota; da ponovno uspostavimo mudrost, pravdu i ljubav« (usp. Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot, Abu Dhabi, 4. veljače 2019.).

Mi muslimani i kršćani pozvani smo se otvoriti drugima, poznavati ih i priznavati ih kao braću i sestre. Na taj način možemo porušiti zidove koji su podignuti zbog straha i neznanja, te zajednički nastojati izgrađivati mostove prijateljstva, koji su od temeljne važnosti za dobrobit čitavog čovječanstva. Tako njegujemo novi način života u kojem se odbacuje nasilje, a ljudskoj osobi iskazuje poštovanje.

Ohrabreni smo dakle da nastavimo unaprjeđivati kulturu dijaloga kao sredstvo suradnje i metodu za veće i bolje uzajamno razumijevanje. U tom kontekstu, podsjećam da je papa Franjo za svog pohoda Kairu istaknuo tri temeljne smjernice za vođenje dijaloga i razumijevanje među osobama različitih religija: »dužnost identiteta, hrabrost različitosti i iskrenost nakanâ« (Govor sudionicima Međunarodne mirovne konferencije, Al-Azhar Conference Centre, 28. travnja 2017.).

U svrhu poštivanja različitosti dijalog mora nastojati promicati pravo na život svake osobe, na fizički integritet i na temeljne slobode, poput slobode savjesti, mišljenja, izražavanja i vjeroispovjesti. To uključuje slobodu živjeti prema vlastitim uvjerenjima, kako u osobnom tako i u javnom životu. Na taj način, kršćani i muslimani – kao braća i sestre – mogu zajedno raditi za opće dobro.

Želio bih da gesta i poruka bratstva naiđe na odjek u srcima svih onih koji su na pozicijama moći na područjima društvenog i građanskog života cijele ljudske obitelji, i da sve nas pokrenu da u praksi ostvarujemo ne tek stav snošljivosti nego istinski i miroljubivi suživot.

Uz srdačne bratske pozdrave, s obnovljenim poštovanjem za naše prijateljstvo i u ime Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, upućujem vam iskrene želje za plodonosni mjesec Ramazan i radostan ̒ Id al-Fitr.

 

U Vatikanu, 29. ožujka 2019.

+ Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.

tajnik