Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodna teološka komisija proslavila 50. obljetnicu osnivanja

Vatikan (IKA)

Pri Kongregaciji za nauk vjere u Vatikanu održano je, od 27. do 29. studenoga, godišnje plenarno zasjedanje Međunarodne teološke komisije koja je ovom prigodom proslavila 50. obljetnicu osnivanja, a kojoj je kao član Komisije na zasjedanju prisustvovao rektor Hrvatskog katoličkog sveučilište prof. dr. sc. Željko Tanjić.

U srijedu 27. studenoga predstavljen je dokument “Vjera i sakramenti”, a u popodnevnim satima članovi Komisije posjetili su Palaču Quirinale u kojoj stoluje predsjednik Talijanske Republike.

U četvrtak 28. studenoga održan je, na Papinskom lateranskom sveučilištu, simpozij na kojem su, uz predsjednika Komisije kardinala Luisa F. Ladarija, svoja izlaganja o radu Komisije imali članovi Komisije Carlos Galli iz Argentine, Phillipe Vallin iz Francuske i Pierangelo Sequeri iz Italije te je prikazan kratki film o djelovanju Komisije tijekom proteklih 50 godina. Na simpoziju je kardinal Ladaria pročitao pismo pape emeritusa Benedikta XVI. koje je, kao dugogodišnji član i predsjednik Komisije, uputio sadašnjem sazivu Komisije.

Članove Komisije u petak 29. studenoga u audijenciju je primio papa Franjo.

Rektor Tanjić i papa Franjo, Međunarodna teološka komisija 2019. / Foto: HKS

Tom prigodom papa Franjo započeo je svoje obraćanje pozivajući se na poruku pape emeritusa Benedikta XVI. U poruci je navedeno da “samo poniznost može pronaći Istinu i Istina je zauzvrat temelj Ljubavi, o kojem u konačnici sve ovisi”. Kao što je Benedikt XVI. podsjetio u svojoj poruci, Komisija je osnovana “radi stvaranja novih mostova između teologije i učiteljstva”.

Papa Franjo je u svom govoru istaknuo da je Komisija u posljednjem petogodišnjem razdoblju “razradila dva značajna teksta”. Prvo koje nudi teološko pojašnjenje sinodalnosti, kako u životu tako i u poslanju Crkve, napomenuvši da je sinodalnost stil crkvenosti, a to „Gospodin očekuje od Crkve u trećem tisućljeću”, rekao je papa Franjo. Drugi dokument, nastavio je Papa, predlaže razlikovanje različitih interpretacija slobode vjerovanja danas. Objasnio je da je iskreno poštovanje slobode vjerovanja veliki doprinos općem dobru i miru. Papa je zatim rekao prisutnima da su “kao teolozi različitih pozadina i zemljopisnih širina” oni “posrednici između vjere i kultura”. Na taj način, nastavio je, oni “sudjeluju u temeljnom poslanju Crkve: evangelizaciji”. Papa je u zaključku istaknuo da nakon pedeset godina intenzivnog rada ostaje još puno toga za napraviti.

Privlači, samo lijepa teologija koja poštuje Evanđelje i nije zadovoljna samo funkcionalnošću“, međutim, dodao je papa Franjo „da bismo stvorili lijepu teologiju nikada ne smijemo zaboraviti dvije dimenzije koje je čine. Prvo je duhovni život, a drugo crkveni život.”

Rekao je da teolog mora ići naprijed, učiti i riskirati tijekom rasprava. “Teolozi se moraju baviti kontroverznim i teškim temama, ali njima se treba baviti privatno među samim teolozima kako ne bi došlo do gubitka vjere naroda Božjega koji uvijek mora dobivati čvrstu hranu koja hrani vjeru“, naveo je Papa. Na kraju je izrazio zahvalnost za posao koji Komisija čini i pozvao sve prisutne da s radošću obavljaju svoje poslanje.

Komisija je zatim izglasala treći dokument “Vjera i sakramenti” čime je završila svoj šestogodišnji rad.