Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Škrapama proslavljena svetkovina Gospe Fatimske

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić predvodio je 13. svibnja svečano euharistijsko slavlje povodom proslave Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu.

U koncelebraciji bili su župnik župe Prečistog Srca Marijina-Gospe Fatimske don Ante Žderić, župni vikar don Danko Kovačević i ostali svećenici.

„Ovdje smo večeras kako bismo zahvalili Gospodinu za sve što je učinio po majci Mariji. Ona je naša i Kristova majka. U evanđelju smo čuli kako je Marija bila pod Isusovim križem. Ona je slijedila Isusove stope od rođenja do križa, prihvaćajući svu Božju ljubav koja nam je  darovana kroz Kristov život. Isus joj povjerava učenika koji je bio uz nju pod križem, a samim time i sve svoje učenike kroz povijest. Prihvaćajući nas za duhovnu djecu, ona prihvaća i sve naše životne križeve, patnje i bolesti“, rekao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na pitanje zla, koje je trajno prisutno u svim vremenima ljudske povijesti, naglasio je kako Marija, vjerom koja je otvorena Božjoj riječi, razbija čvorove zla koji trajno uništavaju čovjeka i njegove odnose. „U našem svijetu postoji zlo koje riječima i djelima ulazi u ljudske odnose. Nažalost, u čovjeku postoji logika osvete, logika koja nas tjera da i druge oko sebe učinimo žrtvama, kako bi nama bilo lakše. Na taj način, umnažamo zlo u svijetu oko sebe. Isus Krist je uništio neprijateljstvo i umnažanje zla. Za taj čin ljubavi prema svakom čovjeku, platio je smrću na križu. Marija nas uči kako prihvatiti taj dar neizrecive Božje ljubavi. Ono što je poželila Luciji, Franji i Jacinti, želi i nama danas. Želi nam da se obratimo i vjerujemo evanđelju. Vjera je ona koja nas nosi i zbog toga je trebamo ojačati u sebi. Marija nam daje savršeni primjer, ona svojom vjerom razbija čvorove zla između čovjeka i Boga te između ljudi međusobno“.

U nastavku homilije nadbiskup je istaknuo kako postoji sličnost između nas i Marije u odnosu prema Isusu Kristu. „Prihvaćajući Božju volju u našem životu, Gospodinu darujemo naše srce koje na taj način postaje sposobno za ljubav prema bratu čovjeku te tako i mi postajemo duhovna majka Isusa Krista“. Zaključujući, mons. Barišić je poželio svim vjernicima da dopuste Majci Božjoj ulazak u svoje obitelji, živote i odnose, kako bi uz njezinu pomoć uspjeli pobjediti grijehe, nepravde i nametnute ideologije suvremenog svijeta.

Na kraju misnog slavlje riječi zahvale svima koji su pridonijeli proslavi župne svetkovine uputio je župnik don Ante Žderić. Misno slavlje animirao je Veliki župni zbor župe Prečistog Srca Marijina, a župljani su se za proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili don Josip Bečić, don Tomislav Ćubelić i don Ivan Ćubelić. Nakon nadbiskupova blagoslova uslijedila je procesija po cijelom mjestu s kipom Gospe Fatimske.

Kip Gospe Fatimske koji se nalazi u župnoj crkvi na Škrapama je Margareta Schensny iz Njemačke darovala Ivanu Pavlu II. u Fatimi 13. svibnja 1982. godine. On ga je uzeo u znak zahvalnosti zbog preživljenog atentata. U to doba župnik Škrapa don Zdenko Bralić je molio leirijskog biskupa Gospin kip za svoju župu, što je podupro predsjednik Papinske međunarodne marijanske akademije fra Pavao Melada. Po nalogu kardinala Agostina Casarolija uz odobravanje Ivana Pavla II., kip je iz Fatime poslan po hrvatskim hodočasnicima te je 3. studenoga 1982. godine stigao u Split. Blagoslovio ga je 15. svibnja 1983. godine biskup Ivo Gugić.

Ključne riječi:
Gospa Fatimska škarpe