Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Auza: Opasnost od atomskog zračenja prisutna je i može se povećati

New York (IKA)

Promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Bernardito Auza govorio je na 74. općoj skupštini Ujedinjenih naroda 24. listopada u New Yorku.

Nakon što je zahvalio Znanstvenom odboru Ujedinjenih naroda za proučavanje učinaka ionizirajućeg zračenja, nadbiskup je istaknuo opasnosti atomskog zračenja, zatraživši na kraju od država da ratificiraju Ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa i Ugovor o zabrani nuklearnog oružja, prenosi Vatican News.

„Znanstveni odbor Ujedinjenih naroda o učincima atomskog zračenja“ u lipnju je u Beču odobrio dva znanstvena izvještaja koji predstavljaju posljedice i opasnosti za zdravlje od atomske radijacije. Odbor je nezaustavljivo nastavio s aktivnostima nadopunjavanja izvještaja o posljedicama nesreće u Fukušimi, događaja koji je cijelom čovječanstvu pokazao potencijalno katastrofalan utjecaj nepredviđenih katastrofa. Nove će informacije pridonijeti ne samo napretku tehnologija za ograničavanje nuklearnog zračenja i drugih štetnih utjecaja, nego i projektiranju naprednih nuklearnih postrojenja, primijetio je nadbiskup Auza.

Mediji stalno privlače našu pozornost govoreći o upotrebi nuklearnih reaktora koji bi pokretali svemirska vozila i druge strukture na mjesecu. Međutim, izvještaji spomenutoga znanstvenog odbora ističu da opasnosti koje proizlaze iz atomskog zračenja ne samo da ostaju, nego se u nekim okolnostima mogu i povećati. Nažalost, svjesni smo posljedica koje su prouzročile nuklearne eksplozije u Hirošimi i Nagasakiju, koje će Papa posjetiti idući mjesec, rekao je nadbiskup Auza.

Iz ta dva japanska grada Papa će uputiti apel međunarodnoj zajednici, kako bi savjesno razmislila o neizrecivim patnjama, ne samo za čovječanstvo, nego i za stvoreno, koje je prouzročila upotreba atomskog oružja. O nuklearnim pokusima bolje da i ne govorimo. Oni podrazumijevaju nekontrolirano izravno ispuštanje radioaktivnog materijala u okoliš i upravo zbog toga sustav neširenja nuklearnih pokusa mora neprekidno raditi na potpunoj zabrani nuklearnog ispitivanja.

Nadbiskup Auza izričito je zatražio države da potpišu Ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa, koji je godine 1996. usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda, a još uvijek nije stupio na snagu. U svemu tome moguće je naći i nešto pozitivno. Naime, Sveta Stolica izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja zemalja koje su potpisale Ugovor o zabrani nuklearnog oružja i ohrabruje ih da ga što prije ratificiraju. To je međunarodno sredstvo plod napora mnogih zemalja i drugih interesnih skupina koje se zauzimaju za promicanje većeg razumijevanja i svijesti o ozbiljnim humanitarnim posljedicama i ekološkim katastrofama koje bi mogle proizići iz upotrebe nuklearnog oružja, zaključio je nadbiskup Auza.