Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Michael Czerny: Migranti su među nama i potrebna im je pomoć kršćana

Vatikan (IKA)

Dotajnik Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja o. Michael Czerny, DI, za Radio Vatikan govorio je o Svjetskom danu migranata i izbjeglica koji će se obilježiti 29. rujna.

„Nije riječ samo o migrantima” – tema je koju je papa Franjo izabrao za sljedeći Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji će se obilježiti u nedjelju 29. rujna. Sveti Otac želi naglasiti da se njegovi ponavljajući apeli za migrante, izbjeglice, raseljene osobe i žrtve trgovine ljudima moraju shvatiti kao dio duboke zabrinutosti za sve one koji se nalaze na egzistencijalnim periferijama, ističe se u priopćenju Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Dotajnik Odjela O. Michael Czerny objasnio je da je spomenuta tema vrlo aktualna te zapravo govori o svima onima kojima je potrebna pomoć kršćana. Migranti su stoga uključeni u to, nisu zasebna kategorija. U vezi s Papinim učestalim upozoravanjem da je Isus prisutan u migrantima, o. Czerny objasnio je da Sveti Otac citira Isusove riječi: „…stranac bijah i primiste me…” (Mt 25,35). To je vrlo jasna identifikacija, vrlo izravna i vrlo radikalna, rekao je Czerny.

Na pitanje o radu Odjela, kazao je da je papa Franjo izabrao temu predstojećega Svjetskog dana migranata i izbjeglica, a oni prate biskupe i Crkvu diljem svijeta te se za proslavu 29. rujna pripremaju susretima, razmišljanjima, biblijskim tekstovima, citatima iz crkvenog nauka, objavama na društvenim medijima i video uradcima. Sve su to sredstva za istraživanje različitih vidika te važne teme, rekao je o. Czerny te na kraju istaknuo da Papa poziva Crkvu na razmišljanje o Danu izbjeglica i na pripremu za njegovo obilježavanje.