Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo izmijenio kanon 579 Zakonika kanonskog prava

Vatikan (IKA)

Sveti Otac je apostolskim pismom „Authenticum charismatis“ izmijenio kan. 579 Zakonika kanonskog prava koji se odnosi na odluku da se za valjano osnivanje ustanova posvećenoga života mora prethodno dobiti pismeno odobrenje od Svete Stolice, objavio je u srijedu 4. studenoga Tiskovni ured Svete Stolice, a prenijela Nedjelja.

„Motu proprio“ Papa je potpisao na svetkovinu Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, a stupit će na snagu 10. studenoga 2020. Njime se mijenja kan. 579 koji je do sada glasio: „Dijecezanski biskupi mogu, svaki na svojem području, službenom odlukom osnovati ustanove posvećenoga života, samo ako su pitali za savjet Apostolsku Stolicu.“

A odsad glasi: Episcopi dioecesani, in suo quisque territorio, instituta vitae consecratae formali decreto valide erigere possunt, praevia licentia Sedis Apostolicae scripto data. (Dijecezanski biskupi mogu, svaki na svojem području, službenom odlukom valjano osnovati ustanove posvećenoga života, uz prethodno pismeno odobrenje Svete Stolice.)

To je u apostolskom pismu pojašnjeno riječima:

„Odluka o kanonskom osnivanju od strane biskupa nadilazi područje biskupije i čini ga relevantnim u širem horizontu sveopće Crkve. Zapravo, po svojoj naravi, svaka ustanova posvećenoga života ili družba apostolskoga života, čak i ako je nastala u kontekstu partikularne Crkve, ‚kao dar Crkvi, nije izdvojena ili marginalna stvarnost, već joj intimno pripada, u samom je srcu Crkve kao odlučujući čimbenik njezina poslanja‘ (Pismo posvećenim osobama, III, 5)“, prenijela je Nedjelja.