Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo predvodio Misu Večere Gospodnje u zatvoru blizu Rima

RIm (IKA)

Papa Franjo predvodio je Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 14. travnja u novom zatvorskom kompleksu u lučkom gradu Civitavecchia, sjeverno od Rima, gdje je oprao noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena različitih dobi i nacionalnosti, prenosi Vatican News.

Sveti Otac stigao je u zatvorski kompleks nešto prije 16 sati. Dočekale su ga zatvorske vlasti koje su ga odvele u kapelicu ustanove gdje je slavio misu na kojoj su bili prisutni neki od zatvorenika, djelatnici osiguranja, zatvorsko osoblje i nadležna tijela, uključujući i talijanskog ministra pravosuđa.

Služba i poniznost

Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice u izjavi je rekao da je papa Franjo održao homiliju u kojoj je govorio o znaku pranja nogu, činu koji se doživljava kao “čudna stvar” ovome svijetu. “Isus pere noge izdajici, onome koji ga je prodao.”

“Isus nas jednostavno uči da među sobom jedni drugima trebamo prati noge (…) jedan služi drugoga, bez interesa: kako bi bilo lijepo kad bi se ovo svakog dana odvijalo među svim ljudima”, rekao je papa Franjo u kratkoj homiliji.

Bog uvijek oprašta!

Papa je naglasio kako Isus svog izdajnika naziva “prijateljem”, čekajući ga do kraja i praštajući mu sve. “Bog sve oprašta i Bog uvijek oprašta! Mi smo ti koji se umaramo pitati za oprost”, dodao je. Svatko od nas ima nešto što dugo nosi u srcu, “ali tražite oprost od Isusa”. “Bog je taj koji sudi, ali njegova je presuda čudna: Gospodin sudi i prašta”, rekao je Sveti Otac, potičući prisutne da slijede Gospodinov primjer “sa željom da služe i praštaju jedni drugima”.

Pranje nogu dvanaestero zatvorenika

Nakon homilije papa Franjo je izveo tradicionalnu Isusovu gestu na Posljednjoj večeri, kada je oprao noge svojim učenicima u znak svoje ljubavi koja odražava važnost služenja i poniznosti. Papa je oprao noge dvanaestero zatvorenika, muškaraca i žena, uključujući ljude različitih dobi i nacionalnosti.

Na kraju mise ravnatelj zatvora zahvalio je Svetom Ocu i ponudio mu otisak drevne luke Civitavecchia, izbor proizvoda iz povrtnjaka kojim upravljaju zatvorenici te neke radove osoblja i zatvorenika.

U priopćenju je zaključeno da je Papa nakon slavlja otišao u prostoriju gdje je nakratko pozdravio pedesetak ljudi među kojima su bili zatvorenici, službenici i osoblje zatvora. Ubrzo se vratio u Dom Svete Marte.