Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa i s anglikanskim primasom o klimatskim promjenama

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u utorak 5. listopada u Vatikanu anglikanskoga primasa canterburyjskoga nadbiskupa Justina Welbyja s kojim je, kao i drugim vjerskim poglavarima ovih dana, razgovarao o predstojećoj konferenciji UN-a o klimatskim promjenama u Glasgowu, prenosi agencija Kathpress.

Uvijek mi je posebna čast provesti vrijeme s dragim bratom u Kristu papom Franjom, istaknuo je anglikanski primas u tweetu nakon susreta, dodavši da su razgovarali o klimatskoj konferenciji COP26 (26. konferencija zemalja članica UN-ove konvencije o klimi „Conference of the Parties”) u studenome u Glasgowu i nužnosti žurnoga mira između čovjeka i planeta. Franjina skromnost, mudrost i ljubav prema Kristu su nadahnjujući, napisao je nadbiskup Welby.

U ponedjeljak 4. listopada Papa je razgovarao i s počasnim poglavarom svjetskoga pravoslavlja carigradskim patrijarhom Bartolomejom I. i velikim imamom Al-Azhara Ahmadom al-Tayyebom koji su istoga dana u Vatikanu sudjelovali na susretu o Vjeri i znanosti uoči COP26, zajedno s predstavnicima gotovo svih svjetskih religija, koji su prvi puta zajedno sa znanstvenicima pozvali na hitno intenziviranje zaštitnih mjera protiv klimatskih promjena u cijelome svijetu. Gotovo 40 okupljenih religijskih predstavnika predalo je zajednički apel domaćinu konferencije Britancu Aloku Sharmi i talijanskom ministru vanjskih poslova Luigiju Di Maiou, predsjedavajućim skupine G20.

Sveta Stolica još uvijek nije potvrdila najavu škotskih biskupa da će papa Franjo fizički sudjelovati na konferenciji UN-a u Glasgowu.