Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa karmelićanima: Promišljajte o Bogu i tražite Ga

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 21. rujna članove Generalnog poglavarstva Reda karmelićana te ih pozvao na promišljanje o Bogu i da služe svome narodu, posebice siromašnima.

Papa je primio i i pozvao na promišljanje stotinjak članova Reda karmelićana, formalno poznatog kao Red braće Blažene Djevice Marije od gore Karmela, kojima je Generalno poglavarstvo u Rimu. Karmelićanska karizma sastoji se od vjernosti Isusu kojemu služe kroz obvezivanje da će tražiti lice živoga Boga kroz molitvu, bratstvo i službu. Papa im je, u vezi s time, ponudio tri pravca djelovanja, prenosi Vatican News.

Vjernost i kontemplacija

Prvi pravac djelovanja su vjernost i kontemplacija.

Karmelska misija, rekao je Papa, plodonosna je u mjeri u kojoj je ukorijenjena u njihovom osobnom odnosu s Bogom koji je obilježen samoćom, kontemplacijom i odvojenosti od svijeta.

Naveo je također da ih karmelićanski način življenja kontemplacije priprema da služe Božjem narodu kroz bilo koju službu ili apostolat, imajući posebno u srcu duhovno putovanje ljudi.

Pratnja i molitva

Što se tiče drugog pravca djelovanja, pratnje i molitve, Papa je istaknuo da će nas tjeskoba oko tisuću stvari o Bogu, bez ukorijenjenja u Njemu, prije ili kasnije dogoditi da Ga izgubimo na putu.

Prema sv. Mariji Magdaleni de ‘Pazzi, to se događa kada se svjetovnost i “mlakost” uvuku u posvećeni život i evanđeoski savjeti postanu samo rutina, a ljubav prema Isusu više nije središte života. To se također događa kada se svjetovnost.

Kao muškarce koji više žive “unutar” nego “izvan” sebe, papa Franjo ih je potaknuo neka prate ljude kako bi se “sprijateljili” s Bogom. To, međutim, pojasnio je, nije stvar učenja ljudi kako sakupljati/gomilati molitve, već toga da budu muškarci i žene vjere, prijatelji Božji koji znaju hodati putovima Duha.

Pri tome bi trebali paziti da se vjerska zajednica ne reducira na “radne skupine”. Umjesto toga, život u zajednici stvara spokoj, privlači Božje ljude i širi radost Uskrslog Krista.

Nježnost i samilost

Papa je također potaknuo karmelićane da imaju nježno i suosjećajno srce. “Ako jednoga dana oko nas više ne bude bolesnih i gladnih ljudi, napuštenih i prezrenih, onih manjih o kojima govori vaša tradicija prosjačenja”, istaknuo je, “to nije zato što ih nema, već jednostavno zato što ih ne vidimo. S tim u vezi, karmelićanski blaženik Angelo Paoli kaže: Onaj koji ljubi Boga, mora ga tražiti u siromahu, u braći Isusovoj. Moramo biti oprezni s onima koji kontempliraju, ali nemaju suosjećanja”, rekao je Papa, dodavši da nas “nježnost u Isusovom stilu štiti od pseudomistike, vikend solidarnosti i iskušenja da se držimo podalje od rana Kristova tijela.”

Isusove rane i danas su vidljive na tijelima naše braće i sestara koji su ogoljeni, poniženi i porobljeni”, rekao je Papa.