Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac Franjo odobrio proglašenje sedam novih dekreta o mučeništvima i herojskim krepostima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u subotu, 22. svibnja ovlastio vatikansku Kongregaciju za kauze svetaca da proglasi sedam dekreta – 6 dekreta o herojskim krepostima i jedan o mučeništvu.

Papa je u subotu primio prefekta kongregacije kardinala Marcella Semerara te ovlastio kongregaciju za proglašenje dekreta. Kandidati su iz Perua, Italije, Poljske, Španjolske i Mađarske, a ukupno su tri žene i četvero muškaraca, piše Vatican News. 

Dekreti se odnose na:

  • Mučeništvo Službenice Božje Marije Agostine Rivas Lopez, poznata kao Aguchita (rođena Antonia Luzmila), sestra Družbe Gospe milosrđa i Dobrog pastira. Rođena je u Coracori u Peruu 13. lipnja 1920. Radila je i zalagala se za djevojčice domorodačkog stanovništva u siromašnoj prašumskoj pokrajini u Peruu. Teroristička skupina koja se protivila vjeri ju je ubilo 27. rujna u Coracori. Prepoznavanjem njenog mučeništva, može ju se proglasiti blaženom.
  • Herojske kreposti Sluge Božjega Felicea Canellia, dijacezanskog svećenika rođenog u San Severu u Italiji 14. listopada 1880. te tamo preminuo 23. studenog 1977.
  • Herojske kreposti Sluge Božjega Bernarda od Majke lijepe ljubavi (rođen Zygmunt Kryszkiewicz), svećenik Družbe Muke Gospodina našega Isusa Krista, poznati kao pasionisti. Rođen je u Mławi u Poljskoj 2. svibnja 1915. te preminuo u Przasnyszu 7. srpnja 1945.
  • Herojske vrline Sluge Božjega Mariana Gazpia Ezcurre, svećenika augustinca. Rođen je u Puente la Reina u Španjolskoj 18. prosinca 1899., a preminuo u Pamploni 22. rujna 1989.
  • Herojske kreposti Službenice Božje Colombe od Isusa (rođena Anna Antonietta Mezzacapo), poglavarica samostana bosonogih karmelićanki svete Terezije u Marcianiseu. Rođena je u Marcianiseu u Italiji 15. lipnja 1914., a preminula je tamo 13. kolovoza 1969.
  • Herojske kreposti Službenice Božje Antonije Lesino, pripadnica laičkog instituta “Mala franjevačka obitelj”. Rođena je u Milanu u Italiji 11. listopada 1897., a preminula u Bresciji 24. veljače 1962.
  • Herojske kreposti Sluge Božjega Alessandra Bálinta, laika i oca. Rođen je u Szeged-Alsóvárosu u Mađarskoj 1. kolovoza 1904., a preminuo u Budimpešti 10. svibnja 1980.

Ovim dekretima, kandidati primaju titulu Časnog Sluge Božjega.