Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao isusovce na zauzimanje za ljudska prava

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 7. studenoga članove Isusovačkoga tajništva za socijalnu pravdu i ekologiju koji su se okupili u Rimu u povodu obilježavanja svoje 50. obljetnice.

Godine 1969. tadašnji generalni poglavar Družbe Isusove o. Pedro Arrupe utemeljio je Isusovačko tajništvo za socioekonomski razvoj. Obraćajući se okupljenim članovima te ustanove koja danas nosi ime Isusovačko tajništvo za socijalnu pravdu i ekologiju, Papa im je istaknuo da je o. Pedro uvijek vjerovao da je služenje vjeri i promicanje pravde neodvojivo. Od doba sv. Ignacija Družba Isusova pozvana je služiti siromašnima. U siromašnima nalazimo povlašteno mjesto susreta s Kristom. Dragocjeni je to dar susresti Ga među žrtvama i osiromašenima, istaknuo je Papa subraći, prenosi Vatican News.

Članove Tajništva pozvao je uvijek ostanu blizu najranjivijima. Naš slomljeni i podijeljeni svijet treba graditi mostove, poručio je Papa. Susreti nam omogućuju da u onima koji su na krajnjim rubovima otkrijemo prekrasno lice brata i sestre u kojima prepoznajemo sebe.

Slijediti Krista danas znači služiti „raspetima našega doba“, nastavio je Papa i dao primjere ratova koji se vode diljem svijeta – trgovina ljudima, ksenofobija, nejednakost, i sebično nametanje nacionalnih interesa. Usto je Sveti Otac upozorio da nikada u povijesti nismo zlorabili i uništavali „zajedničku kuću“ kao u posljednjih 200 godina. A razumljivo je da uništavanje okoliša i razaranje društva pogađa najranjivije. U ovim okolnostima slijediti Krista znači početi pomaganjem žrtvama i u nastavku obraćati pozornost ljudskim potrebama, razmotriti stvarnost svijeta da bi se razotkrilo njegovo zlo i iznašlo najdjelotvornija i kreativna rješenja.

Papa je zatim poručio da je potrebna i istinska „kulturalna revolucija“, promjena naših kolektivnih nazora, stajališta, načina na koji sami sebe vidimo.

Moramo se prihvatiti mukotrpnoga rada na mijenjanju struktura sudjelovanjem u javnom dijalogu, tamo gdje se donose odluke koje utječu na egzistenciju najranjivijih.

Okupljene članove Isusovačkoga tajništva za socijalnu pravdu i ekologiju Papa je pozvao da nastave svoju „kreativnu predanost“ službi najsiromašnijih i izbjeglica, zaštiti ljudskih prava i pružanju socijalne pomoći na brojnim područjima. Ohrabrio ih je da surađuju u mreži kako međusobnoj tako i s drugim crkvenim i civilnim organizacijama kako bi zajamčili zaštitu onih koji u ovom sve više globaliziranom svijetu nisu među povlaštenima.

Na kraju je Papa okupljenu subraću pozvao na promicanje nade. Socijalni apostolat nema cilj riješiti problem nego promicati procese i davati nadu. Ti procesi moraju pomoći zajednicama da napreduju, postanu svjesni svojih prava, koriste svoje talente i sami stvaraju vlastitu budućnost.

„Širite nadu gdje god da se nalazili, hrabrite, tješite, savjetujte i krijepite. Otvarajte budućnost, stvarajte mogućnosti, nađite alternative, pomozite misliti i djelovati drukčije. Hodite pjevajući kako životne borbe i brige ne oduzmu radost koju donosi nada“, poručio je Papa isusovcima.

 

Ključne riječi:
audijencija isusovci Papa