Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio članove Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju u petak 21. veljače članove Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove, izvještava Vatican News.

U svome obraćanju Papa je naglasio da Vijeće pomaže u legislativnim funkcijama, interpretaciji kanonskog prava, asistira drugim kongregacijama u područjima vezanim uz kanonsko pravo te provjerava legitimitet normativnih zakonodavnih tekstova u Crkvi.

Papa Franjo je među ostalim rekao da Vijeće nudi pomoć biskupima i biskupskim konferencijama kako bi ispravno interpretirali i primijenili zakon. Naglasio je važnost u pomaganju ljudima da bolje razumiju pastoralnu prirodu kanonskog prava uopće, ali i kao sredstva za spasenje duše te nužnost istog u pokornosti vrednoti pravednosti.

Napomenuo je također da, za razliku od civilnog prava, crkveno pravo uvijek ima pastoralno značenje, ne samo za crkvenu zajednicu, već i „za dobro onih koji su krivi“. „Cilj je oporavak/rehabilitacija pojedinca što naglašava da kanonska kazna nije instrument prisile, već ima i značajno ljekovit karakter“, rekao je papa Franjo navodeći da je krajnji cilj ostvarenje Kraljevstva Božjeg i ponovna izgradnja pravednosti u zajednici vjernika.