Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Središte je sinode kulturološka, ekološka, socijalna i pastoralna dijagnoza

Vatikan (IKA)

Zaključni govor pape Franje na završetku radova posebne opće skupštine Biskupske sinode posvećene Panamazonskom području, o temi „Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju", u subotu 26. listopada u Vatikanu.

Središte Biskupske sinode o Amazoniji je kulturološka, ekološka, socijalna i pastoralna dijagnoza, rekao je Sveti Otac i pozvao svećenike na veći apostolski žar kako bi podržali pastoral na tom području. Papa je najavio da bi do kraja godine želio objaviti postsinodsku pobudnicu, te da je tema sljedeće sinode, za koju je većina glasala, sinodalnost. Dugo smo hodili putom sinodalnosti, no moramo još više zato što razlučivati znači slušati i u zajedničkim trenucima uključiti bogatu tradiciju Crkve, rekao je Papa, prenosi Vatican News.

Gotovo komentirajući na 16. općoj kongregaciji upravo izglasani završni dokument, te izražavajući želju da bude javno objavljen, kao i rezultati glasanja o svakom pojedinom pitanju, Sveti Otac sažeo je trotjedne radove sinode u četiri dimenzije: kulturalnu, ekološku, socijalnu i pastoralnu – koja je glavna i uključuje sve. O prvoj je rekao da je zadovoljan s onim što je bilo rečeno, to jest da je tradicija Crkve upravo inkulturacija. Što se tiče ekološke dimenzije, papa Franjo je istaknuo da je odano poštovanje jednom od pionira te crkvene svijesti carigradskom patrijarhu Bartolomeju I., koji je otvorio put, koji se nastavio s Parizom i potom s enciklikom Laudato si’. Ta ekološka svijest danas osuđuje put štetnog iskorištavanja i ona je simbol, protumačio je Papa. Podsjetio je da se ta dimenzija odnosi na budućnost. Mladi su svjedoci svijesti o ekološkoj opasnosti koja postoji ne samo u Amazoniji, nego u Kongu i argentinskom neprohodnom području Chaco. U svezi sa socijalnom dimenzijom, Papa je objasnio da je sinoda osudila to što se u Amazoniji na okrutan način iskorištava ne samo stvoreno, nego i osobe, i to svim vrstama nepravde, razaranja, iskorištavanja ljudi na svim razinama i uništavanjem kulturnog identiteta. Upozorio je da je za sve osobe, na svim razinama, trgovina ljudima i uništavanje kulturnog identiteta najveća korupcija.

Četvrta dimenzija koja uključuje sve i koja je glavna, pastoralna je dimenzija. Navještaj evanđelja je hitan; evanđelje koje se asimiliralo i koje su shvatile domorodačke kulture, ojačavajući ono što čine laici, svećenici, trajni đakoni, redovnici i redovnice. Na sinodi se govorilo o novim službenicima o kojima je kreativno govorio i Pavao VI. To možemo postići, poručio je Papa. Podsjetivši da se intenzivno govorilo o sjemeništima za domoroce, papa Franjo zahvalio je kardinalu Seánu Patricku O’Malleyju za hrabrost, zato što je istaknuo da je prava društvena nepravda da se domorocima ne dozvoljava ulazak u sjemenište i priprava za svećeništvo. Najavio je da će prihvatiti apel da ponovno sazove Povjerenstvo za razmatranje ženskog đakonata i otvoriti ga s novim članovima kako bi se nastavilo s proučavanjem, jer se došlo do dogovora među svima koji nije bio jasan.

Papa je potom govorio o nekim stvarima koje treba promijeniti, a koje su se pojavile tijekom sinode, jer Crkva se uvijek mijenja. Podsjetio je da je u jednoj manjoj skupini rečeno da nedostaje apostolskog žara među svećenicima izvan amazonskog područja u odnosu na ono amazonsko. Protumačio je da mlade redovnike koji imaju veliko zvanje treba odgajati u tom apostolskom žaru kako bi išli na granice. Savjetovao je da se ti mladi pošalju na godinu dana u susjedne krajeve, te da to isto vrijedi i za mlade svećenike koji se spremaju za diplomatsku službu Svete Stolice; barem godinu dana trebali bi provesti u misijskim zemljama, služeći pod vodstvom mjesnog biskupa. Sveti Otac istaknuo je da je na sinodi bilo rečeno da postoji veliki broj svećenika u zemljama „prvoga svijeta“, to jest u Sjedinjenim Američkim Državama i u Europi, koje nema tko poslati na područje Amazonije. Spomenuo je „svećenike fidei donum“ s kojima se susreo kao biskup Buenos Airesa. Neki su otišli na studij, zaljubili su se u to mjesto i sve ono što nudi prvi svijet, i nisu se htjeli vratiti u biskupiju. Da bi spasio zvanje biskup popušta, no istinski ‘svećenici fidei donum’ koji iz Afrike, Azije i Amerike odlaze na studij u Europu, vraćaju se, rekao je Papa.

Ne shvaćamo što znači žena u Crkvi. Gledamo samo svrhovitost što je važno. No, uloga žene u Crkvi nadilazi funkcionalnost i toga trebamo biti svjesni. Dakle, potrebna je reorganizacija.

Panamazonska crkvena mreža (REPAM) mora biti dosljedna i napredovati u organizaciji biskupskih polukonferencija. U zemlji postoji jedna biskupska konferencija, a onda kao što u Italiji postoje pokrajinske biskupske konferencije, i druga za jedno određeno područje, semibiskupska konferencija. Papa je predložio da amazonske zemlje imaju male amazonske biskupske konferencije koje će raditi odvojeno u okviru nacionalne biskupske konferencije.

Govoreći o mogućnosti amazonskog obreda, Papa je podsjetio da od 23 Crkve s vlastitim obredom koje su spomenute u završnom dokumentu, barem 18 ili 19 su Crkve „sui iuris“ koje su počele kao vrlo male, zbog toga se ne treba bojati organizacija koje čuvaju poseban život, uvijek s pomoću Svete Majke Crkve koja je Majka svih, koja pomaže na tom putu da se ne odvojimo. Rimska kurija na kraju će dati svoj doprinos, otvarajući, kao što traži dokument, „odjel za Amazoniju u okviru Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja“.

Papa je na kraju zahvalio Tajništvu Biskupske sinode i svima onima koji su radili na organizaciji, a zahvaljujući medijima, zamolio ih je da se prilikom širenja Završnog dokumenta osobito drže dijela dijagnoze koji je najsnažniji dio, to jest kulturološke, socijalne, ekološke i pastoralne dijagnoze. Neka se ne zaustavljaju na traženju odluka o disciplinskim pitanjima, te ne pitaju je li izgubila jedna ili druga skupina.

Uvijek postoje skupine kršćanske elite koje vole postaviti stvari kao da je taj vrlo mali disciplinski dio, univerzalna vrsta dijagnoze. Svi smo pobijedili s dijagnozom koju smo napravili i nastavljamo ići dalje u pastoralnim i međucrkvenim pitanjima. Ta elita, osobito katolička, brine se zbog malih stvari, a zaboravlja velike. Zato što nemaju hrabrosti zauzeti se za velike čovjekove mogućnosti u rješavanju ljudskoga života, vjeruju da se bore za Boga. Zato što nikoga ne vole, vjeruju da ljube Boga, upozorio je papa Franjo.

Kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode, prije Papina govora zahvalio je svima koji su radili tijekom ovoga mjeseca u kojem je bio prihvaćen vapaj Amazonije. Kao što je predloženo na početku Sinode u četiri se zemlje ispituju projekti pošumljavanja. Ideja je nadomjestiti zagađenja koja su nastala potrošnjom energije, vode i proizvodnjom otpada, pošumljavanjem 50 hektara amazonske šume, rekao je kardinal.