Budi dio naše mreže
Izbornik

Papin posjet predsjedniku Madagaskara

Madagaskar (IKA)

Papa Franjo doputovao je 6. rujna u Madagaskar gdje su ga dočekali predsjednik Andry Rajoelina sa suprugom, a 7. rujna je započeo kurtoaznim posjetom predsjedniku u predsjedničkoj palači Iavoloha.

Tijekom kurtoaznog posjeta predsjedniku Republike Madagaskar u čijoj su se palači okupili i politički, društveni i diplomatski predstavnici, papa Franjo je istaknuo vrednote dijaloga, uzjamnog poštovanja, zajedničke podjele i skrb za stvoreno.

Preporučio je suzbijanje korupcije i pomoć siromasima te nastojanje prevladavanja društvenih nejednakosti. Posebno je istaknuo potrebu čuvanja vlastite tradicije i identiteta jer gospodarska globalizacija, čija ograničenja postaju sve očitija, ne smije dovesti poistovjećivanje kultura.

Podsjetio je kako je i ustavom zaštićena njihova kultura što pretpostavlja zajedničku podjelu, uzajamnu pomoć i solidarnost, a to uključuje i obiteljske veze, prijateljstvo, dobrohodnost među ljudima i prema prirodi.

Na taj se način očituje, kako je sam rekao, duša madagaskarskog naroda koja je sprema suočiti se s teškoćama i raznovrsnim nevoljama. Nakon postignuća neovisnosti zemlja teži za stabilnošću i mirom. To je izazov za sve upravitelje i političare koji su pozvani služiti i štiti vlastiti narod. Oni moraju nastojati stvoriti uvjete za dostojan i pravedan razvoj uključujući sve čimbenike građanskog društva.

Potaknuo je na borbu protiv zaraznih oblika korupcije i spekulacija koja prouzrokuju društvenu nejednakost. Za to su, prema njegovom mišljenju, potrebne prikladne reforme i bolja raspodjela dobara te integralno promicanje cijelog stanovništva, posebno siromaha.

Upozorio je na potrebu čuvanja prirodnog blaga kojim obiluje zemlja. Njegovo propadanje posebno je ugroženo neorganiziranom siječom drva, požarima i krivolcima što ide u korist nekolicine.

Potvrdio je da je Katolička Crkva sa svoje strane spremna surađivati trajnim dijalogom s kršćanima i pripadnicima drugih vjeroispovijesti i svim društvenim čimbenicima kako bi došlo do uspostave pravog bratstva koje će znati promicati sveopći ljudski razvoj.

Nakon susreta Papa i predsjednik posadili su tipično madagaskarsko stablo baobab koje ljudi primjećuju odmah nakon dolaska u tu zemlju indijskog oceana, a koja je nekada bila francuska kolonija.