Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina blizina i molitve za žrtve željezničke nesreće u Indiji

Vatikan (IKA)

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja u nedjelju 4. lipnja, papa Franjo je molio za 288 poginulih i 1200 ozlijeđenih u željezničkoj nesreći u indijskoj državi Orissa te se spomenuo žrtava ratova, posebno Ukrajine, prenosi Vatican News.

„Jamčim svoje molitve za brojne žrtve željezničke nesreće koja se dogodila u Indiji. Blizu sam ranjenima i obiteljima; neka Otac nebeski primi duše pokojnika u svoje kraljevstvo“, istaknuo je. Papa je, dakle, ponovno izrazio svoju žalost, nakon što je u subotu 3. lipnja poslao brzojav apostolskom nunciju u Indiji nadbiskupu Leopoldu Girelliju, u kojemu jamči duhovnu blizinu te izražava sućut svima koji su pogođeni tom tragičnom nesrećom. U međuvremenu se broj poginulih popeo na 288, dok se pojavljuju naznake da je uzrok sudara triju vlakova kvar na elektroničkom sustavu signalizacije.

Spasioci poslani na željezničku stanicu Bahanaga, u saveznoj državi Orissa, gdje se tragedija dogodila, neumorno su radili do subote poslijepodne, kada je operacija proglašena završenom, kako bi spasili dvije tisuće putnika. Mnogi od 1200 ozlijeđenih, koji su prevezeni u tri obližnje bolnice, u teškom su stanju.

Misao na Ukrajinu

Pozdravljajući pak predstavnike Zbora karabinjera, prisutne na Trgu svetoga Petra, papa Franjo je povjerio Majci Božjoj sve narode pogođene ratom, a posebno stanovništvo Ukrajine. Zahvalio je karabinjerima na njihovoj bliskosti sa stanovništvom, te zazvavši zaštitu Virgo Fidelis, koja je njihova zaštitnica, na njih i na njihove obitelji dodao: „Njoj, brižnoj Majci, povjeravam pučanstvo iskušano zlom rata, a posebno dragu i napaćenu Ukrajinu“.

U mnoštvu okupljenom na Trgu svetoga Petra bila je i skupina mladih iz Župe Srca Isusova Prozor iz Rame u Bosni i Hercegovini, koji su zajedno sa svojim župnim vikarom vlč. Josipom Antukićem došli na hodočašće u Rim. Njima se pridružila i manja skupina djevojaka iz Uskoplja. U Vatikanu su bili gosti vicerektora Papinskoga zavoda Campo Santo Teutonico dr. Branka Jurića s kojim su obišli Vatikan i druge rimske znamenitosti. Svoje su hodočašće završili u nedjelju, prisustvujući na Trgu svetog Petra molitvi Anđeoskog pozdravljenja, prenosi Vatican News.