Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan: Objavljen dokument o vjerskoj slobodi

Vatikan (IKA)

Međunarodna teološka komisija objavila je na plenarnom zasjedanju u studenome prošle godine izglasan dokument o slobodi vjerovanja. Tekst na gotovo 40 stranica, na kojem se radilo od godine 2014., nedavno su odobrili papa Franjo i Kongregacija za nauk vjere.

Dokument polazi od koncilske Deklaracije o vjerskoj slobodi Dignitatis humanae i ističe prinos vjerske slobode suživotu i socijalnom miru u društvu. Također se ističe da u misiji Crkve vjerska sloboda ima središnje mjesto. „Apsolutna ravnodušnost države u etičko-religijskim pitanjima slabi društvo“, ističe se u dokumentu, prenosi Vatican News.

Autori ističu da Crkva ne promiče vjersku slobodu samo zbog sebe. Vjerska sloboda trebala bi zbog općega dobra vrijediti za sve. Međuvjerski dijalog po sebi nije nikakva evangelizacija ali je povezan s misijom i ne smije joj biti alternativa. Dokument, koji je zasad objavljen samo na talijanskom jeziku, također odlučno odbacuje svako nasilje koje se opravdava religijom.

Međunarodna teološka komisija, koju je osnovao sveti papa Pavao VI., djeluje unutar Kongregacije za nauk vjere kojoj je trenutačno na čelu prefekt kardinal Luis Ladaria. Ove godine Komisija slavi 50. obljetnicu osnutka, kao plod prvoga redovitog zasjedanja Biskupske sinode 11. travnja 1969. Tijekom proteklih 50 godina kao članovi Međunarodne teološke komisije iz Hrvatske uz aktualnoga člana rektora Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željka Tanjića sudjelovali su još Tomislav Šagi-Bunić, Ivan Fuček, Ivan Golub i Tomislav Ivančić.