Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa: Crkva je univerzalna, a ne jednolična

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je videoporuku sudionicima, njih oko 200, susreta Federacije azijskih biskupskih konferencija (FABC) u prigodi njihova susreta u Bangkoku od 12. do 30. listopada, prenosi Vatican News.

 Papa ih je ohrabrio da razluče što im Duh Sveti govori, te da održavaju bratstvo i da budu blizu siromašnim i mladima

Spomenuo se azijskih mladih ’70-ih godina prošloga stoljeća, koji su tada bili idealisti, svjesni, zabrinuti, nestrpljivi i nemirni; kao i današnjih laika koji trebaju preuzeti svoje krštenje, svoju funkciju laika, poštujući posebnost svake Crkve. Susretanje biskupā započelo je 1970. godine, a upravo je te godine sveti Pavao VI. posjetio taj veliki kontinent, susrećući se s masama ljudi. Veći dio njih bili su mladi, a Azija je bila poznata kao dom različitih kultura i religija, rekao je Papa.

Te su se mase budile iz fatalizma u život dostojan čovjeka. I mladi su se budili; budila su se kulturno različita društva kako bi postala prava zajednica naroda. To je značilo da je Crkva u Aziji bila pozvana biti na autentičniji način Crkva siromašnih, Crkva mladih, i Crkva u dijalogu s drugim azijskim vjeroispovijestima, pojasnio je Papa.

Napomenuvši da prati susret u Bangkoku, Papa je rekao da je riječ o djelu bratstva i razmjeni ideja. Važno je da se regionalne konferencije često susreću, jer se tako Crkva oblikuje i jača u hodu. U temelju je bitno pitanje: Što Duh govori Crkvama u Aziji? Na to pitanje trebate odgovoriti, poručio je Papa.

Laici pak neka preuzmu svoju funkciju u Crkvi, po krštenju, uvijek poštujući svačije posebnosti. Jer opća Crkva nije jednolična Crkva, univerzalna je, u poštovanju posebnosti svake Crkve, istaknuo je papa Franjo.